Irska zatvara vazdušni prostor?

Izvor: B92, 03.Maj.2010, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irska zatvara vazdušni prostor?

Pepeo vulkana na Islandu (FoNet, arhiva)

Dablin -- Irska razmatra odluku o mogućem ponovnom zatvaranju vazdušnog prostora zbog vulkanskog pepela sa Islanda koji vetar nosi ka toj zemlji, saopštili su zvaničnici.

"Irska avio uprava (IAA) obavestila je domaće aviokompanije da je zabrinuta da bi aviosaobraćaj u zemlji mogao da bude pogodjen nanosima koje su južno od oblaka vulkanskog pepela preneli severoistočni vetrovi", kaže se u saopštenju.

U Irskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi mogli da budu zatvoreni aerodrom u Dablinu i nekoliko regionalnih aerodroma, ali ne bi trebalo da budu zatvoreni oni u južnom delu Velike Britanije, uključujući i londonski Hitrou.

Prošlog meseca letovi su u gotovo celoj Evropi bili obustavljeni tokom čitavih šest dana zbog straha da bi čestice iz pepela koji je izbacio vulkan ispod glečera Ejafjalajokul na Islandu mogle da uđu u motor aviona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.