Irska: Vatreni obračun katolika i protestanata

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jun.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irska: Vatreni obračun katolika i protestanata

Prošle noci u Belfastu u Irskoj izbili su sukobi protestanata i katolika, a došlo je i do pucnjave u kojoj su dve osobe ranjene, saopštila je policija. U sukobima, koji su trajali nekoliko sati, učestvovalo je između 400 i 500 ljudi, prenele su agencije.

Više stotina mladih, od kojih su mnogi imali prekrivena lica, bacali su kamenje i "Molotovljeve koktele" u četvrti u kojoj, uglavnom, žive katolici, u većinski protestantskom istočnom delu Belfasta.

Portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << policije izjavio je da su se pucnji čuli sa obe strane, ali je odbio da komentariše uzrok nereda, dodajući da su dva muškarca odvedena u bolnicu sa ranama od vatrenog oružja.

Nasilje, koje su loklalni političari opisali kao najžešće u toj oblasti tokom prethodne decenije, izbilo je na početku "sezone marševa" u Severnoj Irskoj. Protestanti tada održavaju parade koje obično izazovu nasilne proteste katolika.

U Severnoj Irskoj tri decenije su trajali sukobi između lojalista, uglavnom protestanata, koji su želeli da ostanu u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, i republikanaca, uglavnom katolika, koji su za ujedinjenu Irsku.

Nasilje, u kome je stradalo oko 3.500 ljudi, okončano je mirovnim sporazumom 1998. godine, koji je omogućio podelu vlasti između protestantskih i katoličkih partija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.