Iranski ratni brodovi ušli u Suecki kanal

Izvor: S media, 22.Feb.2011, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski ratni brodovi ušli u Suecki kanal

Dva broda iranske ratne mornarice ušla su jutros u Suecki kanal, na putu za Mediteran, što je prvi put od 1979. da brodovi iranske vojske koriste taj prolaz koji spaja Crveno i Sredozemno more.

"Dva broda (iranske ratne mornarice) ušla su jutros u (Suecki) kanal, na putu ka Mediteranu", rekao je za agenciju AFP izvor iz nadležnih organa za Suec.

Brodovima je generalno potrebno 12 do 14 sati da prodju kroz kanal, a iranski brodovi su u kanal ušli u zeou, ukazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << AFP.

Jedan zvaničnik egipatske vojske izjavio je sinoć za jednu lokalnu televiziju da su iranski brodovi dobili dozvolu za prolaz prema Konstantinopoljskoj konvenciji iz 1888, koja dozvoljava prolaz vojnih brodova kroz Suecki kanal.

Prethodnih dana bilo je kontradiktornih informacija, od toga da su iranski brodovi povukli zahtev za prolaz kroz Suecki kanal pošto je Izrael izrazio zabrinutost i nazvao to "provokacijom", do toga da su vlasti Kanala čak blokirale plovila Teherana.

Kako je ranije navela zvanična iranska novinska agencija Fars, radi se o jednoj fregati i jednom brodu za snabdevanje, koji su na putu za Siriju.

Brod za snabdevanje ima kapacitet od 33.000 tona i posadu od 250 ljudi. On može da nosi tri helikoptera. Fregata je naoružana torpedima i protivbrodskim raketama.

Izrael smatra Iran pretnjom po svoju bezbednost zbog spornog nuklearnog programa Teherana, razvoja balističkih raketa i podrške ekstremistima u bliskoistočnom regionu.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.