Iran stopirao pogubljenje kurdskog studenta

Izvor: Blic, 26.Dec.2010, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran stopirao pogubljenje kurdskog studenta

TEHERAN - Iran je danas u poslednjem trenutku zaustavio pogubljenje kurdskog studenta Habibolaha Latifija, osuđenog jer je podrškom jednom antivladinom pokretu vodio "rat protiv Boga".

"Obavešteni smo da će Latifi biti pogubljen u nedelju ujutru, ali je pogubljenje stopirano zbog daljeg razmatranja slučaja", rekao je iranskim medijima advokat osuđenog Nemat Ahmadi.

Prema rečima advokata, Latifi je osuđen zbog podrške Partiji slobodnog života u Kurdistanu (PJAK).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Iran je proglasio PJAK, koji želi autonomiju u severozapadnim područjima naseljenim Kurdima, terorističkom organizacijom.

Latifi, student prava, uhapšen je 2007. godine na zapadu Irana i optužen da je radio za "antirevolucionarne" grupe, saopštila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč. Latifi je osuđen na smrt 2008. godine, navedeno je u saopštenju.

PJAK je krilo Radničke partije Kurdistana (PKK), koja se na jugoistoku Turske od 1984. godine bori protiv unitarističkog režima.

Opozicioni veb sajtovi izvestili su da je Latifi osuđen na smrt zbog "uključenosti u terorističke aktivnosti i članstva u naoružanim opozicionim grupama" u gradu Sanandadžu na severozapadu.

Prema iranskom zakonu, za vođenje rata protiv Boga ("moharebe"), preti smrtna kazna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.