Iran prvi put imenovao ženu za ambasadora

Izvor: Radio 021, 08.Nov.2015, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran prvi put imenovao ženu za ambasadora

Iran je prvi put od islamske revolucije 1979. godine imenovao ženu za ambasadora i to u Maleziji, izjavio je danas u Teheranu šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

Marzijeh Afham (50) je diplomata poslednih 30 godina i od 2013. godine je portparolka iranskog Ministarstva inostranih poslova, kada je izabran Hasan Ruhani za predsednika države. "Izbor Marzijeh Afham za ambasadora je trajao nekoliko minuta, a izbor njenog naslednika kao porparola nekoliko meseci", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je Zarif i dodao da je ona bila prva žena portparol ministarstva i sada postaje prva žena ambasador.

Ruhani je po dolasku na vlasti zatražio od ministara da imenuju više žena na važnim funkcijama dodajući da diskriminacija prema ženama neće biti tolerisana.

Žene u Iranu sada mogu da budu poslanici čak i ministri, ali ne mogu da budu sudije, niti imaju pravo da se kandiduju za predsednika države.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Iran prvi put imenovao ženu za ambasadora

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2015

Iran je prvi put od islamske revolucije 1979. godine imenovao ženu za ambasadora i to u Maleziji, izjavio je danas u Teheranu šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif...Marzijeh Afham (50) je diplomata poslednih 30 godina i od 2013. godine je portparolka iranskog Ministarstva inostranih poslova,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.