Izvor: B92, 18.Jun.2010, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran protestuje zbog sankcija

Teheran -- Iran je oštro reagovao na uvođenje dodatnih sankcija UN pozvavši Savet bezbednosti UN da "hitno ispravi grešku".

"Mešanje Saveta bezbednosti UN u miroljubive nuklerane aktivnosti Irana je nelegalno", saopštio je Vrhovni savet za nacionalnu bezbednost Irana.

"Savet bezbednosti treba hitno da preduzme mere da ispravi svoje greške", navodi se u saopštenju saveta.

Sankcije imaju cilj da zaustave aktivnosti na obogaćivanju uranijuma u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iranskog nuklearnog programa za koji Teheran tvrdi da ima mirnodopsku namenu dok Zapad strahuje da zapravo krije napore da Iran proizvede nuklearno oružje.

Najnovije sankcije UN usmerene su na iranske banke za koje se sumnja da imaju veze sa nuklearnim ili raketnim programima. Sankcijama se takođe proširuje embargo na prodaju i kupovinu oružja i zahtevaju inspekcije teretnih brodova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.