Izvor: B92, 26.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran preti bombom od 900 kilograma

Teheran -- Iranski ministar odbrane upozorio je da će Iran upotrebiti takozvanu "pametnu" bombu od 900 kg protiv svojih neprijatelja.

"Upotrebićemo ove bombe protiv naših neprijatelja kada za to dođe vreme," izjavio je ministar odbrane Mostafa Mohamad Nađar državnoj televiziji.

Teheran je u četvrtak objavio da razvija bombu na navođenje dometa koju mogu da lansiraju zastareli lovci F-4 i F-5 američke proizvodnje.

Televizijski prilog je imao i kratak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snimak lovca koji navodno ispušta jednu ovakvu bombu koja uništava cilj na zemlji.

Ministar Nađar je na televiziji pokazao liniju za masovnu proizvodnju ove bombe u Teheranu.

"Upotrebićemo ovo oružje gde želimo i udariti na neprijateljske strateške i odbrambene ciljeve. Ovo će biti upotrebljeno protiv naših neprijatelja, protiv onih koji uđu na našu teritoriju i u naš vazdušni prostor," rekao je on.

Emanuel Vinston, stručnjak za Bliski istok u Friman centru za strateške studije baziranom u SAD rekao je u četvrtak da su "moguće" iranske tvrdnje da proizvodi ovu bombu ali je upozorio da bi razvoj raketa bio opasniji imajući u vidu ograničen domet aviona kojima raspolaže.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.