Iran predstavio podzemne reketne silose

Izvor: Blic, 28.Jun.2011, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran predstavio podzemne reketne silose

TEHERAN - Iran je danas prvi put predstavio podzemne raketne silose, u okviru desetodnevnih manevara, javila je agencija AP.

Državna iranska televizija je emitujući snimke raketnih silosa koji se nalaze duboko ispod zemlje, javila da su rakete koje se nalaze u njima spremne da se pokrenu, u slučaju napada na Iran.

Rakete Šahab 3 imaju domet od 2.000 kilometara, što im omogućava da dopru do Izraela, američkih baza u Golfskom zalivu, pa čak i do istočnih i jugoistočnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << delova Evrope.

"Rakete se nalaze u vertikalnom položaju i spremne su da budu ispaljene i pogode odabrane ciljeve", rekao je portparol manevara pukovnik Azgar Keličkani.

Oficir iranske Revolucionarne garde zadužen za raketni program je izjavio da je Teheran izgradio više podzemnih raketnih silosa, koje sateliti ne mogu da lociraju.

Jedan drugi oficir Garde koji takođe nije želeo da mu se objavi ime, je rekao da samo nekoliko zemalja u svetu poseduje tehnologiju koja omogućava pravljenje podzemnih raketnih silosa.

Izrael je optužio Iran da mu je u građenju podzemnh raketnih silosa pomogla Severna Koreja, što je Teheran negirao, ističući da su silosi napravljeni na osnovu tehnologija koje su razvili iranski stručnjaci.

Vojni manevri se u Iranu od 1992. godine održavaju nekoliko puta godišnje, kada se predstavljaju nove vojne strategije i vrste oružja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.