Iran pozdravio predlog Rusije o nuklearnim pregovorima

Izvor: Blic, 17.Avg.2011, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran pozdravio predlog Rusije o nuklearnim pregovorima

TEHERAN - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad pozdravio je danas predlog Rusije za obnovu pregovora o spornom nuklearnom programu Islamske Republike, koji su prekinuti u januaru. Mahmud Ahmadinedžad

"Iran pozdravlja ruski predlog 'korak po korak' i spreman je da iznese svoje sugestije o saradnji", rekao je Ahmadinežad na sastanku sa sekretarom ruskog Saveta za bezbednost Nikolajem Petruševom u Teheranu, navodi se na sajtu iranskog predsednika.

"U predlogu 'korak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po korak', uzećemo u obzir vaše i gledište vrhovnog lidera, jer ih smatramo važnim i vitalnim za postizanje pozitivnog rešenja", rekao je Petrušev.

Iranski vrhovni lider Ajatolah ali Hamnei ima konačnu reč u glavnim političkim odlukama, naročito u oblastima spoljne politike i nuklearnog programa.

Posle dva sastanka sa Petruševom u Teheranu, iranski glavni pregovarač o nuklearnom programu Said Džalili rekao je ranije danas da Teheran pozdravlja ruski predlog o obnovi pregovora, misleći na predlog "korak po korak", koji je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izneo sredinom jula.

Prema tom predlogu, Iran će odgovoriti na pitanja o svojim nuklearnim aktivnostima, a svetske sile počeće da redukuju ekonomske sankcije protiv Teherana.

Petrušev je ocenio da su današnji razgovori sa Džalilijem bili veoma pozitivni.

Moska pokušava da oživi nuklearne pregovore Teherana i velikih svetskih sila "P+1" - pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka.

Povezane vesti: Ahmadinežad: Nuklearno oružje je bacanje para Prva nuklearna elektrana u Iranu počinje sa radom u avgustu Ahmadinežad: IAEA radi pod uticajem SAD Ahmadinedžad: Iran spreman za pregovore o atomskom programu Ahmadinedžad: Naredna runda razgovora u Istanbulu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.