Iran: Incident u postrojenju Natanc je nuklearni terorizam

Izvor: VOA, 11.Apr.2021, 16:06

Iran: Incident u postrojenju Natanc je "nuklearni terorizam"

Incident u nuklearnom postrojenju Natanc u nedelju izazvan je činom "nuklearnog terorizma", saopštio je šef iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi i dodao da Teheran ima pravo da preduzme akciju protiv počinilaca, prenela je državna televizija. "Iran osuđuje taj užasan potez i naglašava da je potrebno da se međunarodna zajednica i Međunarodna agencija za atomsku energiju pozabave ovim nuklearnim terorizmom", rekao je Salehi, ali nije izneo više detalja.  Izraelski javni radio Kan preneo je pozivajući se na obaveštajne izvore, ne navodeći čije, da je izraelski Mosad izvršio sajber napad na postrojenje. Izraelski zvaničnici nisu komentarisali incident. Teheran je prethodno saopštio da je nestanak struje u nuklearnom postrojenju izazvan problemom u distributivnoj električnoj mreži, dan nakon što su pokrenute nove centrifuge za obogaćivanje uranijuma u tom objektu. Postrojenje Natanc, koje se nalazi u pustinji u centralnoj provinciji Isfahan, ključni je deo iranskog programa za obogaćivanje uranijuma i pod nadzorom je inspektora Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA). "U incidentu nije bilo žrtava i nije došlo do kontaminacije", rekao je portparol iranske Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi i dodao da je nestala struja širom postrojenja. Kamalvandi je novinskoj agenciji Fars rekao da se istražuje uzrok, ali je iranski poslanik Malek Šariati Niasar tvitovao: "Snažno se sumnja da je ovaj incident izazvan sabotažom ili upadom". Iran je optužio Izrael za prošlogodišnje ubistvo Mohsena Fahrizadeha, kojeg su zapadne obaveštajne službe smatrale glavnim tvorcem tajnog iranskog nuklearnog programa. Izrael nije potvrdio niti odbacio odgovornost za ubistvo. Teheran odbacuje tvrdnje da pokušava da napravi nuklearnu borbu. Portparol Međunarodne agencija za atomsku energiju je u pisanom komentaru naveo "da je agencija UN upoznata sa medijskim izveštajima i da za sada nema komentar". U postrojenju Natanc je u julu prošle godine izbio požar za koji je vlada navela da je pokušaj sabotaže iranskog nuklearnog programa. U napadu na taj objekat 2010. godine upotrebljen je kompjuterskki virus za koji se veruje da su ga razvili SAD i Izrael. Najnoviji incident dogodio se u svetlu napora Teherana i Vašingtona da ožive nuklearni sporazum sa svetskim silama iz 2015 godine, iz kojeg se bivši predsednik Donald Tramp povukao pre tri godine. Tramp je ponovo uveo sankcije Iranu, koji je zbog toga počeo da krši mnoge restrikcije predviđene dogovorom.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

ZA INCIDENT U IRANSKOM NUKLEARNOM POSTROJENJU KRIVI TERORISTI: Nadležni ipak odbili da kažu ko stoji iza napada!

Izvor: Kurir, 11.Apr.2021

Šef iranskog civilnog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi je nazvao današnji incident u podzemnom nuklearnom postrojenju Natanc "nuklearnim terorizmom".

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.