Irak poziva Tursku da odmah povuče trupe

Izvor: RTS, 05.Dec.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak poziva Tursku da odmah povuče trupe

Iračke vlasti pozvale su zvaničnu Ankaru da "momentalno povuče svoje snage", uključujući tenkove i artiljeriju, koje je bez pristanka zvaničnog Bagdada rasporedila na severu Iraka.
Predsednik Iraka Fuad Masum izjavio je danas da slanje više stotina turskih vojnika na sever Iraka, u blizini grada Mosula, predstavlja "kršenje međunarodnih normi i zakona" i upozorio da će taj potez povećati regionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tenzije, preneo je Rojters.
Masum je u saopštenju objavljenom na Internetu pozvao Tursku da povuče svoje snage iz Iraka i zatražio od iračkog Ministarstva spoljnih poslova da preduzme neophodne mere kako bi zaštitilo suverenitet i nezavisnost te zemlje. 
Nešto ranije je i irački premijer Hajder al-Abadi pozvao zvaničnu Ankaru da "momentalno povuče svoje snage", uključujući tenkove i artiljeriju, koje je bez pristanka zvaničnog Bagdada rasporedila na severu Iraka, saopštio je njegov kabinet.
"Iračke vlasti pozivaju Tursku da se odmah povuče sa teritorije Iraka", navodi se u saopštenju, prenela je agencija AFP.
"Imamo potvrdu da su turske snage, odnosno jedan naoružani bataljon, ušle na teritoriju Iraka, navodno da bi obučavale iračke trupe, bez poziva ili odobrenja iračkih federalnih vlasti. To smatramo teškim kršenjem iračkog suvereniteta", saopštio je kabinet iračkog premijera.
Turski mediji su javili da je oko 150 turskih vojnika, u pratnji 20 do 25 tenkova, poslato kopnenim putem ka regionu Bašika, severoistočno od Mosula, grada koje Islamska država smatra svojim centrom u Iraku.
Na tom području se protiv džihadista inače bore kurske pešmerga snage, a turska novinska agencija Anadolija je izvestila da su turski vojnici tamo poslati da bi obučavali te kurdske snage. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Irak traži povlačenje turskih snaga kod Mosula

Izvor: VOA, 05.Dec.2015

Irak je danas zatražio od Turske da odmah povuče svoje snage iz regiona u blizini Mosula, ističući da je njihovo raspoređivanje ozbiljno kršenje suvereniteta Iraka...U saopštenju kancelarije iračkog premijera potvrđeno je da su turski vojnici i nekoliko tenkova i artiljerija ušli u iračku...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.