Irak će tužiti Blekvoter

Izvor: Blic, 04.Jan.2010, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak će tužiti Blekvoter

Iračka vlada saopštila je danas da će podneti tužbe američkim i iračkim sudovima protiv američke kompanije Blekvoter, posle presude američkog suda koji je odbacio sve optužbe protiv petorice radnika obezbeđenja te kompanije, osumnjičenih za ubistvo nenaoružanih civila u Iraku 2007. godine.

Irački premijer Nuri al-Maliki "potvrdio je da će iračka vlada pokrenuti tužbu u Iraku i Sjedinjenim Državama protiv američke kompanije za obezbeđivanje Blekvotera", navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se u saopštenju kancelarije premijera. Iračka vlada "odbacuje presudu američkog suda kojom se ova kompanija oslobađa (odgovornosti) za zločin ubistva većeg broja civila", dodaje se u saopštenju.

Američki federalni sud odbacio je prošle sedmice sve optužbe protiv petorice radnika kompanije Blekvoter. Sudija je, saopštavajući odluku, rekao da je Ministarstvo pravde SAD prekoračilo ovlašćenja i u postupku pred sudom iznelo dokaze koje nije imalo prava da koristi.

Petorica radnika Blekvotera bili su optuženi za ubistvo 17 nenaoružanih civila u kontroverznom oružanom incidentu u Bagdadu 2007. godine. Oni su u Iraku kao plaćenici radili za američku vojsku, sa kojom je Blekvoter imao ugovor. Incident je uzburkao duhove i doprineo širenju negativnih emocija prema Amerikancima u Iraku.

Iračka vlada je sve vreme zahtevala da se petorici optuženih sudi u Bagdadu. Američko ministarstvo pravde je saopštilo da je razočarano presudom, ali da je revizija procesa i dalje u toku i da su, kako je navedeno, sve opcije i dalje na stolu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irak će tužiti kompaniju "Blekvoter"

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jan.2010, 01:05

Irak je pred američkim sudom podneo tužbu protiv kompanije za obezbeđenje "Blekvoter" i podneće sličnu i pred domaćim pravosuđem, rekao je irački premijer Nuri al Maliki, nakon što je sud u SAD odbacio tužbe protiv petorice pripadnika ove firme...Američki sudija Rikardo Urbina odbacio je 1....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.