Irak: 60 žrtava bombaša samoubice

Izvor: B92, Beta, 17.Avg.2010, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: 60 žrtava bombaša samoubice

Bagdad -- U napadu bombaša samoubice ispred regrutnog centra iračke vojske u Bagdadu poginulo je najmanje 60 ljudi, a ranjeno je njih 125.

Regruti su stajali okupljeni pred zgradom u centru Bagdada kada je bombaš samoubica aktivirao pojas sa eksplozivom.

Među poginulima su i tri vojnika, dok ih je ranjeno osam. To je najsmrtonosniji napad u Iraku u poslednjih nekoliko nedelja, saopštili su irački zvaničnici.

Napad se dogodio u prometnom delu grada, blizu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glavne autobuske stanice, a meta su bili regruti.

Njih hiljadu je stajalo u redu ispred zgrade u centru iračke prestonice, u kojoj je nekada bilo iračko Ministarstvo odbrane, a sada su tu centar za regrutaciju i vojna baza.

Portparol iračke vojske, general-major Kasim al-Musavi, za napad je okrivio Al Kaidu. On je za AP rekao da je napad izveo bombaš samoubica, koji je aktivirao eksplozivni pojas kada se našao u masi regruta.

Iračke snage bezbednosti pokušavaju da privuku što više regruta pošto američka vojska počinje postepeno da se povlači.

Do kraja avgusta, u Iraku bi trebalo da ostane 50.000 američkih vojnika, koji bi, u skladu sa sporazumom Vašingtona i Bagdada, trebalo da se povuku do kraja 2011. godine.

Pobunjenici su proteklih sedmica pojačali napade, a najčešća meta su im iračka vojska i policija, mada često stradaju i civili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.