Irački general: Američke snage treba da ostanu do 2020.

Izvor: Blic, 12.Avg.2010, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irački general: Američke snage treba da ostanu do 2020.

Visoki oficir iračke vojske kritikovao je plan povlačenja snaga Sjedinjenih Američkih Država iz ove zemlje do kraja godine, ocenjujući da je to prerano, piše "Telegraf".

General potpukovnik Babaker Zebari upozorio je da iračka vojska možda neće biti spremna da preuzme kontrolu sledećih deset godina.

On je na konferenciji za štampu u Bagdadu izjavio da iračka armija neće biti u mogućnosti da osigura bezbednost zemlje do 2020. godine i da bi američke trupe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trebalo da ostanu u Iraku do tada.

"Trenutno, povlačenje američkih snaga se odvija dobro, jer su još tu, ali problemi će početi nakon 2011", rekao je Zebari.

"Političari moraju da pronađu način da popune prazninu do koje će doći nakon 2011. Ako se ja pitam što se tiče povlačenja, rekao bih političarima da američke snage moraju da ostanu dok iračka armija ne bude potpuno spremna 2020", naveo je on.

Američke vlasti su navele da je u planu da se borbene operacije u Iraku okončaju do kraja avgusta, a da se snage SAD, koje u Iraku broje 64.000 vojnika, povuku do kraja 2011. Do kraja godine u Iraku će ostati oko 50.000 vojnika SAD radi obuke iračkih snaga i zaštite američkih interesa.

Bela kuća je saopštila da je predsednik SAD Barak Obama zadovoljan napretkom u Iraku, koji omogućava da se bezbednost prebaci na iračke snage.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojska SAD okončava borbene aktivnosti u Iraku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Avg.2010

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da SAD mogu okončati svoje borbene aktivnosti u Iraku do kraja mjeseca, te da će biti ispoštovan rok da svi američki vojnici napustite Irak do kraja 2011. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs nakon sastanka s Obamom kazao je da je predsjednik zadovoljan...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Iračani: Marinci da ostanu, bar još deceniju

Izvor: Mondo, 12.Avg.2010

Komandant iračke armije general Babaker Zebari kritikovao je kao prerano planirano povlačenje američkih snaga do kraja iduće godine.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.