Inostrane banke se klade na Skolkovo

Izvor: Vostok.rs, 19.Jan.2011, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inostrane banke se klade na Skolkovo

19.01.2011. -

Vodeće inostrane investicione banke zanimaju se za ruski projekat „Skolkovo". Ovo je izjavio poslanik Državne dume, predsednik Asocijacije regionalnih banaka Anatolije Aksakov. Premda su inovacione tehnologije vrlo rizične, one su objekat od velike koristi za ulagače. Inostrane finansijske institucije to jako dobro shvataju, objasnio je on u intervjuu za „Glas Rusije" rezimirajući rezultate okruglog stola u Državnoj dumi, gde su razmatrane perspektive investiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u razvoj inovacionog centra „Skolkovo".

O planovima za stvaranje inovacionog grada u Podmoskovlju, koji treba da ujedini napore biznisa i naučnika iz različitih zemalja, predsedik Dmitrij Medvedev je objavio početkom prošle godine. Interesovanje za Skolkovo je ogromno – ne samo u našoj zemlji, već i u inostranstvu. Želju da učestvuju u ruskom projektu već su izrazili američki giganti Cisco i Boeing, kao i finansijska korporacija Nokia i holandska Philips, i niz drugih. Telekomunikaciona kompanija Cisco, na primer, ima nameru da u podršku ruskih inovacija uloži milijardu dolara za deset godina. Interesovanje za Skolkovo ispoljavaju i vodeće kineske kompanije. U sledeće tri godine skolkovski projekti dobiće preko 36 milijardi rubalja investicija. Sad projekat stupa u novu fazu – po ugledu na vodeće korporacije za inovacioni grad su se zainteresovale velike inostrane finansijske strukture, kaže Anatolije Aksakov.

Sve najveće finansijske institucije, koje rade u Rusiji, počevši od vodećih američkih investicionih banaka Merrill Lynch, Goldman Sachs, kao i nemački Deutsche Bank, traže svoje mesto u ruskom inovacionom projektu. To je dobar znak. One shvataju da ovde zaista mogu da ostvare profit. Investitori veruju Skolkovo, veruju u program modernizacije i inovacionog razvoja zemlje, koji je objavio predsednik Rusije.

Skolkovo predstavlja potpuno novu vrsta biznisa za Rusiju, kaže Anatolije Aksakov. Ovaj biznis je primenjena nauka, orijentisana na tržišnu narudžbinu, u kojem će se naučne ideje i pronalasci prodavati kao prava na tehnologiju, objasnio je poslanik. Glavno je da se učini to da ambiciozni ruski projekat bude koristan i povoljan, kako za naučnike, tako i za investitore, ističe poslanik. U Skolkovu se planira maksimalno liberalna atmosfera. Teritorija centra će dobiti specijalan status, a učesnici u projektu – odlične uslove za naučno stvaralaštvo i olakšice bez presedana: nadoknadu carina, ubleženi vizni režim za inostrane radnike i članove njihovih porodica, kao i primetno smanjenje poreza, rekao je Aksakov.

Privilegije će se odnositi na vlasnike projekata. Ako banke budu njihovi učesnici, na primer u svojstvu investitora, olakšice će se odnositi i na njih. Pripremamo zakon po kojem će biti uvedena specijalna olakšica za vlasnike hartija od vrednosti kompanija visoke tehnologije, registrovane u ruskom inovacionom gradu.

Olakšice i prednosti odnose se na prioritetne oblasti istraživačke i inovacione delatnosti: uštedu energije, nuklearne, kosmičke i kompjuterske tehnologije, kao i pronalaske u oblasti telekomunikacija i programske podrške. Važno je i drugo: Skolkovo neće ostati jedina oaza visoke tehnologije u Rusiji. Uskoro će se slični centri otvarati po celoj zemlji, ističu članovi parlamenta, što znači da će banke, kako ruske, tako i inostrane imati nove mogućnosti da povećaju profit, uloživši u svoju korist finansijska sredstva.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Logotip: www.skolkovo.ru

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.