Izvor: Politika, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indonezija protiv nezavisnosti Kosova

Glasaćemo protiv razbijanja Srbije, izjavio jedan zvaničnik ove nestalne članice Saveta bezbednosti UN Prema izveštajima agencija

Džakarta – Najmnogoljudnija muslimanska zemlja na svetu i jedna od članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija saopštila je da se protivi nezavisnosti Kosova i da podržava teritorijalni integritet Srbije. "Naš osnovni stav je da poštujemo teritorijalni integritet svake zemlje koju priznaje međunarodna zajednica", izjavio je generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << direktor za Severnu i Južnu Ameriku i Evropu u indonežanskom ministarstvu spoljnih poslova Edi Harjadi. U izjavi za dnevni list "Džakarta post", koji na engleskom jeziku izlazi u glavnom gradu Indonezije, Edi je rekao da "unutrašnji problemi", kakav je slučaj Srbije i Kosova, treba da se rešavaju dijalogom, a ne nasiljem.

"Pošto smo mi nestalna članica Saveta bezbednosti UN, moramo da doprinesemo postizanju najboljeg rešenja kad Savet bude rešavao problem Srbije – Kosova. Mi ćemo se pri tom oslanjati na osnovne principe i nadamo se da rezolucija može biti doneta na osnovu stanja na terenu", dodao je Edi.

Jedan drugi zvaničnik, koga bez pominjanja imena citira "Džakarta post", izjavio je da Indonezija neće podržati rezoluciju koja bi mogla da izazove otcepljenje Kosova od Srbije, "ne samo zbog toga što Srbija snažno podržava teritorijalni integritet Indonezije, već i zato što podrška nezavisnosti Kosova može da razori integritet same Indonezije, naročito na Papui". "Glasaćemo protiv bilo koje rezolucije koja bi dovela do razbijanja Srbije", rekao je taj zvaničnik.

Vlasti u Džakarti suočavaju se sa nizom separatističkih pokreta i strahuju da bi Papua (zapadni deo ostrva Nova Gvineja) mogla da iskoristi eventualni "kosovski presedan" da proglasi nezavisnost od Indonezije. Indonežanski stav takođe je udarac pokušajima Sjedinjenih Američkih Država da svoje zalaganje za nezavisno Kosovo predstave kao zaštitu muslimana. Indonezija, u kojoj živi čak 200 miliona muslimana, očigledno ne prihvata takvo obrazloženje.

S. R.

[objavljeno: 02.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.