Izvor: Blic, 14.Nov.2009, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indipendent: Britanski vojnici mučili zatvorenike u Iraku

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da proverava navode da su britanski vojnici u Iraku zlostavljali zatvorenike.

Istraga je pokrenuta pošto je u "Indipendentu" osvanuo tekst o navodnom postojanju "britanskog Abu Graiba" i u kom je advokat koji zastupa zatvorenike Fil Šiner izneo 33 nova slučaja zlostavljanja i silovanja od invazije u Iraku 2003. godine.

"Indipendent" navodi da su sada prvi put i žene vojnici optužene da su učestvovale u seksualnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i fizičkom zlostavljanju zatvorenika, preneo je Rojters. Britanski ministar oružanih snaga Bili Ramel naveo je da su ove tvrdnje ozbiljno shvaćene, ali da zvanična istraga treba da bude pokrenuta bez ishitreno iznetih zaključaka.

Ramel je izjavio za Bi-Bi-Si da nisu svi prijavljeni slučajevi novi, a da je sedam njih zabeleženo u poslednjih mesec dana.

"Indipendent" je preneo ispovest jednog 16-godišnjeg mladića koji tvrdi da su ga dvojica britanskih vojnika silovala dok je bio u pritvoru 2003. godine. Ostali navode da su bili skidani goli, zlostavljani i fotografisani.

Prema pisanju lista, britanski vojnici u Iraku oponašali su svoje američke kolege i izložili iračke civile fizičkom i seksualnom zlostavljanju, uključujući lažne egzekucije, elektrošokove, napade psima i izlaganje zatvorenika pornografiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.