Imenovana prva žena gradonačelnik Bagdada

Izvor: Studio B, 21.Feb.2015, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imenovana prva žena gradonačelnik Bagdada

Po prvi put jedna žena je imenovana za gradonačelnika Bagdada i na dužnost će stupiti u nedelju, saopštio je danas portparol iračke vlade.

 

 

Zekra Alvač, građevinski inženjer i generalni direktor ministarstva za visoko obrazovanje, prva je žena kojoj je ponuđena takva funkcija u celoj državi, gde su prava žena, često na udaru kritika međunarodnih grupa za zaštitu ljudskih prava, preneo je AFP.

Kao gradonačelnik, što je najvažnija >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << administrativna funkcija u prestonici, Alvač će direktno kontaktirati sa premijerom Hajderom al-Abadijem.

Abadi je smenio prethodnog gradonačelnika Naima Abuba, koji je kritikovan na društvenim mrežama i među građanima Bagdada zbog nesposobnosti.

Imenovanje Alvači predstavlja korak napred na polju rodne ravnopravnosti u Iraku, gde je, prema grupama za zaštitu ljudskih prava, diskriminacija i nasilje nad ženama široko rasprostranjeno.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija od prošle godine, najmanje četvrtina žena u Iraku starijih od 12 godina je nepismena, dok je samo 14 odsto zaposleno.

 

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Žena prvi put na čelu Bagdada

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Feb.2015

Iračka vlada danas je prvi put svojoj političkoj istoriji postavilu ženu na čelo Bagdada, poslije smjene sadašnjeg gradonačelnika, kritkovanog zbog nekompetentnosti...Zehra Alvaš, građevinska inženjerka i državna sekretarka u iračkom Ministarstvu obrazovanja, prva je žena imenovana na takvu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.