Imanuel Kant kao simbol Kaljiningradske oblasti

Izvor: Vostok.rs, 02.Apr.2013, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imanuel Kant kao simbol Kaljiningradske oblasti

02.04.2013. -

Balički federalni univerzitet Imanuel Kant jedan je od najmlađih državnih univerziteta Rusije. On je otvoren pre tri godine u zapadnom regionu zemlje na teritoriji Kaljiningradske oblasti. I praktično odmah je postao jedan od najprestižnijih univerziteta ne samo regiona, već i čitave zemlje.

Na današnji dan tamo se školuje više od 16 hiljada studenata i postdiplomaca. predavački sasav je formiran od saradnika raznih naučnih škola i stručnjaka iz drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << zemalja. Ipak zadaci koji stoje pred univerzitetom ničim se ne razlikuju od drugih univerziteta zemlje, podvukao je Vladimir Putin.

- Cilj se sastoji u tome da se podigne nivo našeg sistema školovanja, kao i da se on učini inovativnijim i usmerenijim na razvoj naše zemlje, da odgovara potrebama i zahtevima tržišta rada, uzimajući u obzir zahteve svakog konkretnog regiona. Iz tog razloga ću održati niz sastanaka sa studentima i predavačima sa 9 federalnih univerziteta. Koristićemo ih kao bazu za dalji rad. I počećemo od kratkog razmatranja suštine.

Suštinska pitanja su pre svega osnovni problemi sa kojima se suočavaju mnogi ruski univerziteti. To je na primer pojednostavljivanje carinskih barijera koje se pojavljuju prilikom kupovine savremene tehnike i reagenata u inostranstvu. U nekim slučajevima sakupljanje dokumentacije za skupu aparaturu traje mesecima. Još jedan problem je dobijanje olakšica za mala preduzeća koja se formiraju na bazi federalnih univerziteta.

Vladimir Putin je obećao da će brižljivo proučiti sve predloge studenata. I pri tome je istakao da ne mogu sve teškoće da se prevladaju uz pomoć potpisanog ukaza šefa države. Niz pitanja zahteva neposredno učešće saradnika univerziteta.

Na primer, uvođenje naučnih razrada. Studenti i nastavici su upoznali predsednika sa novim razradama u sferi medicine. Ali za njihovo pravo uvođenje u praksu potrebno je napraviti sopstvenu kliničku bazu pri medicinskom fakultetu. A to zahteva ogromne investicije. Vladimir Putin je predložio da se iskoriste mogućnosti već postojećih klinika i da se radi u tesnom kontaktu sa njima.

Mnogo pitanja za Vladimira Putina je bilo od strane humanitaraca. Baltički univerzitet nosi ime čuvenog filozofa Imanuela Kanta koji je živeo i radio u Keningsbergu, današnjem Kaljiningradu. Uz t u okviru univerzitet postoji Institut Kanta, gde se bave istraživanjem radova ovog naučnika. Studenti su predložili da se ime filozofa učini simbolom čitavom regiona. Vladimir Putin je podržao ovu ideju:

- Mislim da Kant može i mora da bude ne samo simbol vašeg univerziteta, već u izvesnom smislu simbol čitavog regiona, čitave Kaljiningradske oblasti, čak ne samo Kaljiningradske oblasti. Jer jedan od njegovih prvih fundamentalnih radova je traktat Ka večnom miru. U suštini to je prvi pokušaj obrazlaganja ujedinjenja Evrope posle sedmogodišnjeg rata. U tom smislu Kantova figura je simbolična za današnje uređenje sveta.

Sastanak Vladimira Putaina sa nastavnicima i studentima Baltičkog univerziteta je početak dugog dijaloga o problemima visokog školstva. Razgovor će biti nastavljen, ali u drugom sastavu. Šef države planira da se sretne sa predavačima 9 Federalnih univerziteta Rusije.

Svetlana Andrejeva,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.