Idemo na Mesec, ovaj put da tamo i ostanemo (VIDEO)

Izvor: Mondo, 11.Maj.2019, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Idemo na Mesec, ovaj put da tamo i ostanemo" (VIDEO)

Osnivač i direktor Amazona Džef Bezos otkrio je svoje planove o kolonizaciji svemira, počevši najpre od Meseca.

Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky)

"Izgradićemo put u svemir", rekao je Bezos na konferenciji za novinare u Vašingtonu, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Bezos ne zna kako će kolonije biti izgrađene, ali dodaje da "određena vrata, određena prethodnica" treba da bude uspostavljena da bi se taj cilj postigao, a njegova kompanija "Blue Origin" će >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << biti predvodnik na tom putu.

ONI će na Mesec uskoro, da li biste i vi?

Ključni deo infrastrukture je "Blue Moon" (Plavi mesec), model nove lunarne letelice koja bi trebalo da opremu i ljude odvede na Mesec do 2024. godine. Ta letelica bez posade nosiće naučne instrumente, satelite i vozila za nepristupačan teren, prenosi Bi-Bi-Si.

"It's time to go back to the moon, this time to stay," says Jeff Bezos. The Blue Origin founder unveiled Blue Moon, a lunar lander that's designed to land on and bounce back off of the moon's surface https://t.co/WAUG06VZb2pic.twitter.com/s61pv4ZUJz

— CNN (@CNN) May 9, 2019

Reč je o novom raketnom motoru nazvanom BE-7, potiska 4.535 kilograma.

"Vreme je za povratak na Mesec, ovog puta da tamo i ostanemo", rekao je Bezos, govoreći o ciljevima njegove istraživačke kompanije "Blue Origin".

Cilj je da "Blue Moon" sleti na južni pol Meseca gde su u kraterima pronađeni komadi leda.

Voda iz tog leda mogla bi da se iskoristi da se proizvede vodonik, koji bi onda mogao da podigne svemirski brod za dalje misije širom solarnog sistema.

Trampova administracija je u martu najavila da namerava povratak američkih astronauta na Mesec do kraja 2024. godine.

Prema rečima Bezosa, "Blue Origin" će biti u mogućnosti da ispuni rok Trampove administracije, ali "samo zato" što je kompanija počela kreiranje lunarne letelice 2016. godine.

On želi, kako je istakao, da poboljša pristup Mesecu, jer ima širu viziju budućnosti u kojoj će ljudi moći da žive i rade u svemiru, a što danas nije moguće.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Idemo na Mjesec, ovaj put da tamo i ostanemo

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Maj.2019

Osnivač i direktor Amazona Džef Bezos otkrio je svoje planove o kolonizaciji svemira, počevši najprije od Mjeseca.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.