IFJ upozorava na ubistva novinara

Izvor: B92, 04.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IFJ upozorava na ubistva novinara

(Beta)

Brisel, Moskva -- Međunarodna federacija novinara (IFJ) upozorava da novi talas ubistava novinara ukazuje da bi 2009. mogla biti najgora po broju poginulih medijskih radnika.

U januaru je u direktnim napadima ili tokom obavljanja dužnosti poginulo 10 medijskih radnika, saopštio je IFJ. Prošle godine ubijeno je 109 novinara, a u 2007. rekordnih 175. Novi talas pogibije novinara početkom ove godine potkopao je nade da će u 2009. godini opasti broj ubijenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinara, navodi IFJ u saopštenju.

Organizacija je apelovala na međunarodnu zajednicu da odgovorni za ubistvo novinara moraju biti kažnjeni, naglašavajući da političari čak i u demokratskim zemljama pokazuju indiferentnost prema pretnjama napadima na novinare i medije.

Irak je i dalje najopasnija zemlja za novinare iako je prošle godine u toj zemlji poginulo 16, a 2007. čak 65 novinara. 2008. godine po deset novinara izgubilo je život u Meksiku i Indiji, navodi IFJ.

Organizacija je osudila nekažnjavanje napada na novinare i sistematsko nepoštovanje prava novinara na zaštitu na radu, posebno u ratnim područjima.

Generalni sekretar IFJ Ejdan Vajt naveo je primer nedavnog sukoba u pojasu Gaze, kada su novinari i njihovi objekti bili mete izraelske vojske.

U Gazi su poginula dva novinara i naneta je velika materijalna šteta medijima.

IFJ je zatražio istragu napada na medije u pojasu Gaze navodeći da prikuplja informacije o tim napadima potrebnim za istragu.

Formiran je i Fond za bezbednost za pomoć novinarima koji posle nesreća nisu u stanju da rade i porodicama poginulih medijskih radnika.

Pretnje novinarima u BiH

Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO), čije je sedište u Beču, zabrinuta je zbog nedavnih pretnji novinarima u Bosni i Hercegovini zbog, kako se navodi, izveštavanja o povezanosti političara i organizovanog kriminala.

Prema informacijama te organizacije, Bakir Hadžiomerović, glavni i odgovorni urednik programa "60 minuta" koji se emituje na Federalnoj televiziji i jedan od vodećih istraživačkih novinara, primio je više pretnji smrću u vezi sa svojim izveštavanjem o povezanosti političara i organizovanog kriminala.

Njegov kolega Avdo Avdić je, takođe, primio pretnje smrću vezane za izveštavanje o organizovanom kriminalu u zemlji.

Oba novinara su pod policijskim nadzorom i pokušavaju da i dalje obavljaju svoj novinarski posao, kaže se u saopštenju SEEMO.

SEEMO je duboko zabrinut zbog ovih pretnji, istakao je Oliver Vujović, generalni sekretar ove organizacije, članice Međunarodnog instituta za štampu, i dodao da broj pretnji novinarima brzo raste u proteklih nekoliko meseci.

Ova organizacija apelovala je na vlasti da istraže te slučajeve i preduzmu sve potrebne mere za zaštitu života novinara i slobode štampe u BiH.

RSF o suđenju za ubistvo Politkovske

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) ocenila je da ima "isuviše anomalja" u suđenju za ubistvo ruske novinarke Ane Politkovske koje je juče nastavljeno u Moskvi.

"To suđenje koje traje već duže od dva meseca ima suviše ozbiljnih anomalija", navodi se u saopštenju te međunarodne organizacije za zaštitu novinara.

Kao anomalije organizacija navodi stalno zatvaranje suđenja za javnost, često odlaganje suđenja i nedostatak dokaza protiv optuženih, što mu "oduzima svaki značaj".

U saopštenju se postavlja pitanje zašto je taj slučaj predat sudu u takvom stanju.

"Jedna stvar je sigurna, taj predmet se neće smatrati zatvorenim na kraju ovog suđenja", dodaje se u saopštenju.

Politkovska, jedna od retkih ruskih novinara koja je kritikovala kršenje ljudskih prava u Rusji, posebno u Čečeniji, ubijena je 7. oktobra na ulazu u zgradu u kojoj je stanovala u centru Moskve.

Suđenje četvorici optuženih da su učestvovali u tom zločinu počelo je 17. novembra prošle godine u moskovskom vojnom sudu, a da se ni ne zna nalogodavac, dok je osumnjičeni neposredni izvršilac u bekstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.