Izvor: B92, 29.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IAEA zadovoljna posetom S. Koreji

Pjongjang -- Posmatrači UN zadovoljni rezultatima posete nuklearnom reaktoru u Severnoj Koreji i spremnošću Pjongjanga na saradnju.

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) vratila se danas u Pjongjang iz dvodnevne posete nuklearnom kompleksu u Jongbjonu. To je prva poseta zvaničnika IAEA tom postrojenju od 2002. godine kada su inspektori UN izbačeni iz Severne Koreje.

Pjongjang je obećao, prema sporazumu sa SAD, Kinom, Japanom, Rusijom i Južnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Korejom, da će zatvoriti Jongbjon u zamenu za ekonomsku pomoć i političke ustupke.

Delegacija IAEA doputovala je u Severnu Koreju kako bi se razmotrili načini za zatvaranje tog nuklearnog postrojenja i verifikaciju procedure.

"Posetili smo sva mesta koja smo planirali da posetimo i saradnja je odlična" rekao je zamenik direktora IAEA Oli Heinonen.

Heinonen je rekao da je postrojenje i dalje u funkciji i da za sada ne zna koji je vremenski okvir za zatvaranje tog nuklearnog reaktora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.