Izvor: B92, 10.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I promenom Ustava protiv nacizma

Beč -- Parlament Austrije promenio Ustav i sprečio da zagovornik nacizma postane predsednik Gornjeg doma Parlamenta.

Poslanici su jednoglasno izglasali promenu Ustava i tako sprečili da poslanik Zigfrid Kampl postane predsednik Gornjeg doma Parlamenta, na šta je on, po sistemu rotacije, imao pravo do promene Ustava, javlja slovenačka novinska agencija STA.

Sve četiri parlamentarne stranke Prvog doma Parlamenta osudile su nedavne Kamplove izjave da su neki dezerteri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Hitlerove vojske bili ubice drugova i da je u Austriji po završetku Drugog svetskog rata došlo do progona nacista. Poslanici su pozvali šezdesetosmogodišnjeg Kampla i njegovog desničarskog kolegu Johana Gudenusa, članove austrijske stranke Udruženje za budućnost Austrije, da daju ostavke na pozicije u Gornjem domu Parlamenta.

Johan Gudenus je nedavno izjavio da u Trećem rajhu nije bilo gasnih komora i da su one postojale samo u Poljskoj, zbog čega je protiv njega već pokrenuta istraga. Oba poslanika su već napustila svoju stranku, mada kao nezavisni kandidati ne mogu da budu izbačeni iz Parlamenta.

Kritičari Kamplovih izjava smatraju da bi za ugled Austrije bilo nedopustivo da osoba kao što je on zauzme ugledan položaj predsednika Gornjeg doma, posebno u vreme kada se obeležava 60 godina od pada nacizma i kraja Drugog svetskog rata, za B92 javlja Jelica Greganović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.