I komentator HRT-a na udaru zbog Končite

Izvor: Press, 11.Maj.2014, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I komentator HRT-a na udaru zbog Končite

U Hrvatskoj, hrvatski "Tportal.hr" preneo je da je doajen hrvatske evrovizijske delegacije i dugogodišnji šef delegacije Hrvatske televizije na takmičenjima Evrosonga Aleksandar Kostadinov "površnim, iritantnim, neretko čak i homofobnim stilom prokomentarisao finale Evrosonga".

"Vurst ne znači ono što svi mislite. Još da je obrijan - doviđenja Dana International, Mislim da je obećao da će se obrijati ako pobedi'', ''Fantastična pesma, vitka linija, odličan nastup... jedino >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << što se nije obrijao", neki su od komentara Kostadinova tokom nastupa austrijske pevačice.
"Tportal" prenosi i da je u Srbiji Gej lezbejski info centar (GLIC) osudio danas ponašanje komentatora Radiotelevizije Srbije tokom prenosa Evrovizije zbog, kako kažu, vređanja transrodne populacije i zatražio izvinjenje od javnog servisa.

Kako se navodi u saopštenju GLIC-a, naročito se osuđuje ponašanje komentatora tokom nastupa predstavnice i tokom glasanja, kada je ona dobijala maksimum poena.

"Smatramo nedopustivim vređanje trans populacije na nacionalnom servisu, koji je servis svih građana, pa i LGBT populacije, koju već godina aktivno ignoriše", poručio je GLIC.

"Smeštanje transrodne osobe Končite Vurst u domen bizarnosti, cirkusa, frik šoua i zblažavanje kada dobija maksimalan broj poena je nedopustivo", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, takvim ponašanjem komentatori RTS-a su diskriminisali LGBT populaciju, što je u Srbiji zabranjeno Zakonom protiv diskriminacije i drugim zakonskim i podzakonskim aktivma u vezi sa medijima.

"Gej lezbejski info centar zahteva izvinjenje od RTS zbog diskriminatornih izjava komentatora ili će biti primoran da podnese pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti i predstavku Republičkoj radiodifuznoj agenciji", navodi se u saopštenju.


Nastavak na Press...






Povezane vesti

KRITIKUJU I HRT: Hrvati prozivali Končitu!

Izvor: Telegraf.rs, 12.Maj.2014, 08:41

Televizija HRT, koja je prenosila Eurosong, pretrpela je niz kritika vezanih za komentarisanje Aleksandra Kostadinova, koji je Između ostalog je nastup komentarisao ovako: - Vurst ne znači ono što svi mislite-..-Fantastična pesma, vitka linija, odličan nastup.. jedino što se nije obrijao...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.