Poleteo nevidljivi suhoj

Izvor: Glas javnosti, 29.Jan.2010, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poleteo nevidljivi "suhoj"

MOSKVA - "Nevidljivi" ruski borbeni avion, prototip "suhoj T-50", danas je prvi put poleteo, saopštila je ta kompanija. Avion "suhoj T-50" danas je leteo 45 minuta iznad fabričkog poligona u gradu Komsomolsk na reci Amur, na Dalekom istoku, rekao je portparol kompanije "Suhoj". Dizajn i specifikacije T-50 držani su u tajnosti, a u današnjem saopštenju dato je nešto više informacija. Zvaničnici ruskog vazduhoplovstva saopštili su da nova letelica, razvijena u saradnji sa Indijom, ispunjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << standarde pete generacije, uključujući i nadzvučnu brzinu. U saopštenju "Suhoja" kaže se i da avion ima napredne sposobnosti smanjenja uočljivosti na radarima.

"To pruža značajan napredak u vojnoj efikasnosti", kaže se u saopštenju kompanije, a napredni sistemi olakšavaju letenje i "omogućavaju pilotu da se koncentriše na taktičke zadatke".

Kako podseća AP, Rusija je dve decenije pokušavala da konstruiše borbeni avion takozvane pete generacije koji bi trebalo da predstavlja izazov američkom "F-22 raptoru". Ovaj tip aviona prvi put je poleteo 1997. "Suhoj T-50" ima domet od 5.500 kilometara, prenele su ruske agencije, dok "F-22 raptor", prema zvaničnim podacima, ima domet od oko 2.960 kilometara. Ukoliko prototip "T-50", koji, prema oceni Asošijeted presa, veoma podseća na "raptor", uđe u proizvodnju, to će biti prvi značajan novi dizajn letelice u postsovjetskoj Rusiji. Zvaničnici su izrazili nadu da će T-50 ući u upotrebu 2015. godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I Rusi imaju "nevidljivi" avion

Izvor: Mondo, 29.Jan.2010

"Nevidljivi" ruski borbeni avion, prototip "suhoj T-50", danas je prvi put poleteo, saopštila je ta kompanija.

Nastavak na Mondo...

Prvi let ruskog borbenog aviona "Suhoj T-50" - "nevidljivog"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2010

MOSKVA - "Nevidljivi" ruski borbeni avion, prototip "Suhoj T-50", danas je prvi put poleteo, saopštila je ta kompanija...Avion Suhoj T-50 danas je leteo 45 minuta iznad fabričkog poligona u gradu Komsomolsk na reci Amur, na Dalekom istoku, rekao je portparol kompanije Suhoj...Izvor: Beta..Dizajn i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.