I Indija šalje čoveka u kosmos

Izvor: Mondo, 28.Avg.2018, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Indija šalje čoveka u kosmos

Indija očekuje da će potrošiti manje od 100 milijardi rupija, odnosno 1,43 milijarde dolara, na svoju prvu kosmičku misiju s ljudskom posadom, koju planira da pošalje do 2022. godine.

Foto: MONDO/Danilo Jauković ilustracija

To su danas saopštile indijske vlasti, uz nagoveštaj da će taj poduhvat verovatno biti jeftiniji od sličnih projekata SAD i Kine.

Pronađen led na Mesecu! (VIDEO)

Indija neguje reputaciju kosmičke sile sa ne tako velikim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rashodima na tom planu, nakon što je 2014. godine poslala na Mars misiju bez posade, što ju je koštalo 74 miliona dolara, navodi Rojters.

To je, primećuje britanska agencija, manje u poređenju s budžetom holivudskog filma "Gravitacija" (Gravity) čija je radnja smeštena u kosmos ili, pak, sa sumom od 671 miliona dolara koliko je američka kosmička agencija NASA potrošila na svoju misiju na Mars, MAVEN.

Tramp hoće da osvoji kosmos! Evo šta planira

Indijska misija s posadom, koju je ovog meseca najavio premijer Narendra Modi, a koju će predvoditi Indijska organizacija za istraživanje kosmosa (ISRO), imaće za cilj slanje tročlane posade u svemir na pet do sedam dana, brodom koji će biti postavljen u nisku Zemljinu orbitu, saopštile su indijske vlasti.

U misiji će učestvovati i privatne agencije, a ISRO bi mogla da razmotri i mogućnost saradnje s kosmičkim agencijama iz "prijateljskih zemalja sa naprednim kosmičkim programima", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.