I Bosanci robijaju sa elektronskom narukvicom

Izvor: Kurir, 19.Jun.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Bosanci robijaju sa elektronskom narukvicom

Alarmiraju najbližu policijsku stanicu i u slučaju da se telesna temperatura osuđenika spusti ispod 20 stepeni

SARAJEVO - Ministar pravde Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Mikulić izjavio je da će u tom entitetu oko 120 osuđenika služiti zatvorsku kaznu u kućnom pritvoru obeleženi elektronskom narukvicom koja ograničava njihovo kretanje.

Prema njegovim rečima, ovu vrste kazne, koju osuđenici između sebe nazivaju "elitnom", nedavno su >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << počeli da izriču opštinski sudovi u Travniku i Busovači, a uskoro će se primenjivati u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

"Reč je o osuđenicima kojima su sudovi izrekli kaznu zatvora do jedne godine. Sistem funkcioniše besprekorno i imamo dovoljno narukvica za sve osobe koje opštinski sudovi budu uputili na izdržavanje kućnog pritvora", rekao je Mikulić sarajevskom Dnevnom avazu.

Elektronske narukvice, osim nepoštovanja zadatih granica kretanja, alarmiraju najbližu policijsku stanicu i u slučaju da se telesna temperatura osuđenika spusti ispod 20 stepeni.

On je ispričao da se upravo tako nešto nedavno dogodilo, pa se policija zaputila na adresu osuđenika s pretpostavkom da je ili skinuo narukvicu ili umro.

"Kada su policajci stigli na adresu, utvrđeno je da se čovek tuširao hladnom vodom, pa se narukvica "ohladila". Ovo pokazuje koliko je siguran sistem i koliko se dobro primenjuje.

Inače, kada sudovi izreknu ovu kaznu, u kuću osuđenika dolazi tim koji instalira uređaj i pokaže mu granice koje se postave na osnovu presude koju izrekne sud.

U slučaju da sud proceni da ta osoba mora odlaziti na posao, kako bi prehranila svoju porodicu, to im se i omogući", rekao je Milić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.