Izvor: RTS, 12.Feb.2021, 18:31

I Bajden zatvara Gvantanamo

Odlukom da preispita budućnost vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi, Džozef Bajden postao je drugi američki predsednik koji želi da ukloni ovu fleku na globalnom imidžu Amerike.
Sjedinjene Američke Države po drugi put u poslednjih desetak godina pokušavaju da zatvore vojni zatvor u bazi Gvantanamo na Kubi u kojem se još uvek nalazi oko 40 navodnih islamskih terorista, koji već dve decenije čekaju početak suđenja.

Bajdenova administracija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokrenula je prvi korak u prilično komplikovanom procesu, koji bi, na kraju, mogao dovesti do zatvaranja ovog zatvora, rekli su agenciji Rojters zvaničnici Bele kuće.
Suštinski, očekuje se da Bajden u narednim nedeljama potpiše uredbu kojom bi proces prešao u narednu fazu, ali tek pošto bude utvrđeno kakvo je stanje nasleđeno od administracije Donalda Trampa.
Prvi pokušaj zatvaranja zatvora Gvantanamo pokrenuo je Barak Obama, ali je Tramp nedugo pošto je ušao u Belu kuću, praktično anulirao sve prethodne poteze.

"Pokrenuli smo proces kako bi ocenili stanje nasleđeno od prethodne administracije... Što je u saglasnosti sa krajnjim ciljem zatvaranja Gvantanama", rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost, Emili Horn.
Ipak, Amerikanci ne očekuju brzo zatvaranje ovog kontroverznog zatvora jer se oko niza poteza koji prethode kraju ovog kazamata moraju složiti ministarstva odbrane, pravde, Stejt department i Kongres.
Zatvor je otvoren 2002. godine i kroz njega je prošlo oko 800 navodnih islamskih terorista, koji su na razne načine hapšeni širom sveta i prebacivani na Kubu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bajden zatvara vojni zatvor

Izvor: B92, 12.Feb.2021

Vašington -- Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pokrenula je zvaničnu reviziju pitanja opstanka američkog vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi...To je potvrdio danas zvaničnik Bele kuće...Pomoćnici uključeni u unutrašnju raspravu o tome razmatraju izvršnu uredbu koju bi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.