Hu Đintao ponovo predsednik Kine

Izvor: Blic, 16.Mar.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hu Đintao ponovo predsednik Kine

Kineski parlament juče je ponovo izabrao Hua Đintaoa za predsednika države, čime je dobio drugi petogodišnji mandat, saopšteno je u Pekingu.

Hu je ostao i na čelu kineske Centralne vojne komisije, tela koji nadgleda oružane snage.


Nacionalni narodni kongres (parlament) imenovao je Sia Đinpinga, jednog od lidera Komunističke partije i sina jednog revolucionara, za potpredsednika države. Za Sia, koji je šesti u partijskoj hijerarhiji, navodi se da je mogući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naslednika Hua i za samo nekoliko meseci je veoma brzo napredovao u hijerarhiji.

Parlament je odobrio plan za izmene u vladi, tako što je uveo pet takozvanih super ministarstava, kao i komisiju za energetiku na ministarskom nivou.

Hu i Si su dobili gotovo jednoglasnu podršku skoro 3.000 poslanika kongresa, poznatog da sprovodi odluke koje donosi partijsko rukovodstvo. Na glasanju za predsednika i potpredsednika nije bilo drugih kandidata. Protiv izbora Hu Đintaoa bila su tri poslanika, a pet se uzdržalo od glasanja. Protiv potpredsednika Sia glasalo je 28 poslanika, dok je 17 bilo uzdržanih.

Posle proglašavanja rezultata, svaki kandidat je ustao i poklonio se, ali nijedan nije održao govor niti se obratio poslanicima.

Pod vlašću Hua kineska privreda je nastavila da se razvija, a porastao je i njen međunarodni ugled. Kina je domaćin narednih Olimpijskih igara u avgustu u Pekingu.

Novi potpredsednik država Si Đinping je postavljen za glavnog kontrolora pripremanja Olimpijskih igara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.