Izvor: Politika, 30.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska proziva haško tužilaštvo

Protesti povodom presude "vukovarskoj trojci" ne jenjavaju

Od našeg stalnog dopisnika
Zagreb, 29. septembra – Protesti i sveopšta ljutnja zbog – kako smatraju – preblage haške presude Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću (koji je oslobođen) u Hrvatskoj ne jenjavaju, a političari i mediji usmeravaju kritike prema haškom tužilaštvu i sudijama. Tako je i premijer Ivo Sanader u avionu na povratku iz Vukovara novinarima izjavio: "Neće nama trojica sudija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pisati istoriju, mi svoju istoriju znamo, znamo šta je bilo u Vukovaru".

Glavno nezadovoljstvo na hrvatskoj strani je u činjenici što haški sud nije potvrdio osnovnu domaću tezu da je na Ovčari kao i ostalim ratnim zločinima u Hrvatskoj glavnu ulogu imala JNA, da je iz njenog vrha stigla direktna naredba za masovnu likvidaciju zarobljenika, o čemu inače naprosto nema dokaza, pa tako nešto nije moglo da se dokaže ni u Hagu.

Današnje hrvatske novine listom prozivaju haško tužilaštvo i njegovu šeficu Karlu del Ponte da su u ovom predmetu "počinili kardinalne greške", a za glavnu se smatra to što za zločine na Ovčari i u Vukovaru "nisu optužili sam vrh JNA, i političare i vojnike". Među promašaje tužilaštva, zbog čega su – kako se zaključuje – sudije i donele ovakvu presudu, navodi se i to što suđenje nije rasvetlilo "komandni lanac zločina na Ovčari", odnosno što "nije jasno ko je u stvari doneo odluku da ranjenici iz vukovarske bolnice ne budu odvedeni u Sremsku Mitrovicu poput ostalih ratnih zarobljenika i ko je odlučio da budu prepušteni teritorijalcima". U vezi s tim tvrdi se da je takva odluka navodno doneta na sastanku Hadžićeve vlade u "Veleprometu", ali je u Hagu ocenjeno da nema dokaza za takvu tvrdnju.

I u Državnom tužilaštvu izražavaju konsternaciju haškom presudom, a glavni tužilac Mladen Bajić napominje da su u njegovoj službi "prikupili čitav niz dokaza protiv vrha JNA, uključujući Kadijevića, Adžića, Panića, kao i Šljivančanina, Mrkšića i Radića, ali i Šešelja i Hadžića na osnovu kojih smo podigli optužnicu".

Među mnogobrojnim komentarima koji su na ovu temu preplavili medije ima i onih koji u sve upliću i "srpski faktor", pa ispada da je i Srbija kriva zbog ovakve haške presude. Tako briselski dopisnik "Jutarnjeg lista" tvrdi kako od svojih haških izvora saznaje da je "Beograd od početka, ko god bio na vlasti, selektivno davao samo one dokaze na osnovu kojih ne bi mogla da se potvrdi odgovornost Srbije za zločine u Hrvatskoj i BiH".

Zato on zaključuje da je presuda vukovarskoj trojci – baš kao i odluka Međunarodnog suda pravde u vezi sa Srebrenicom – "velika pobeda Beograda u stalnim nastojanjima dokazivanja da Srbija nije imala ništa s ratovima i ratnim zločinima u Hrvatskoj i BiH".

R. A.

[objavljeno: 30.09.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.