Hrvatska negira etničko čišćenje

Izvor: Politika, 07.Maj.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska negira etničko čišćenje

Premijerka Jadranka Kosor tvrdi da konstatacije o etničkom čišćenju Srba u Hrvatskoj nisu istina

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – U obilju „vrućih” političkih zbivanja i tema koje zapljuskuju hrvatsku političku scenu, iznenada je ovih dana iz već zaboravljene ladice izvučena jedna koja na prvi pogled nema nikakve veze s aktuelnim zbivanjima u Hrvatskoj. „Večernji list” objavio je transkript razgovora aktuelnog predsednika Srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << narodnog veća Milorada Pupovca i tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana održanog 6. decembra 1997. i podseća da je upravo posle toga Pupovčev glas u Saboru bio odlučujući za usvajanje ustavnih promena koje je inicirao upravo Tuđman.

Aluzija je jasna, ali je pravo pitanje zašto se ova, inače poznata epizoda iz političkog života RH o kojoj su se svojevremeno lomila koplja i unutar same srpske zajednice u Hrvatskoj, poteže upravo sada. Odgovor se, prema svemu sudeći, nalazi u tome što je Milorad Pupovac, gostujući 1. maja u televizijskoj emisiji „Nedeljom u 2” na Hrvatskoj televiziji, izjavio da je „u Hrvatskoj, o tome nema sumnje, bilo etničkog čišćenja, jer šta bi drugo bilo proterivanje Srba iz urbanih, a onda i ostalih sredina”.

Pupovac je takođe rekao da su „Srbi izbacivani s posla, iz kuća i iz stanova 1990. i 1991. godine, a prema podacima UNHCR-a iz avgusta 1991. bilo je više izbeglih Srba nego u ’Oluji’”.

Time je SDSS-ov saborski zastupnik dirnuo u najosetljiviju tačku hrvatskog suočavanja s nedavnom prošlošću, jer etničko čišćenje Srba ne priznaje zvanična, što je potvrdila i izjava premijerke Jadranke Kosor data u Borovom Selu na obeležavanju godišnjice pogibije 12 hrvatskih policajaca.

„Ne slažem se ni s kakvim konstatacijama o etničkom čišćenju Srba u Hrvatskoj”, jasno je poručila Kosorova, dodavši da „to nisu povijesne činjenice i to nije istina – istina je da je Hrvatska bila žrtva agresije i žrtva Miloševićeve politike kojoj je bio cilj uništiti sve što je hrvatsko”.

Uprkos prvostepenoj presudi Haškog tribunala u kojoj se navodi da je hrvatski državni vrh predvođen Franjom Tuđmanom učestvovao u „udruženom zločinačkom pothvatu” koji je imao za cilj sprovođenje etničkog čišćenja srpskog stanovništva u okviru i odmah posle vojne akcije „Oluja”, zvanični Zagreb na to namerava da odgovara Deklaracijom o „Oluji”. Već je stigao formalni predlog da Hrvatski sabor usvoji Deklaraciju o „Oluji” (nešto poput svojevremene Deklaracije o domovinskom ratu), u kojoj će se i snagom ovog vrhovnog zakonodavnog tela tvrditi da u Hrvatskoj nije bilo etničkog čišćenja nad Srbima.

Radoje Arsenić

objavljeno: 08.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.