Izvor: Politika, 06.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati najzaduženiji u regionu

Dugovi građana Hrvatske dostigli su 37,8 odsto BDP, što je znatno više od okolnih zemalja u regionu Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb, 5. jula – Uz to što neprekidno raste državno zaduživanje u inostranstvu (dostiglo je 27 milijardi evra, što je 85 odsto BDP), slično se ponašaju i građani Hrvatske, pa su čvrsto zaseli na prvo mesto po zaduženosti u regionu. Tako kaže najnovija studija nemačke konsultantske kuće "Roland Berger", prema kojoj dugovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << građana Hrvatske čine 37,8 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), s tim da su Hrvati za 20 odsto zaduženiji od Bugara, čak tri puta više od Čeha ili pet puta više od Rumuna.

U nemačkoj studiji zaključuju da i nije sve tako crno kako na prvi pogled izgleda, jer istovremeno građani Hrvatske prednjače i po štednji i depozitima u visini od 44 odsto BDP-a, odnosno samo desetak odsto manje od proseka u Evropskoj uniji. Nepovoljno je, međutim, što u strukturi tih zaduživanja građana Hrvatska zaostaje u stambenim kreditima, koji iznose svega 18 odsto BDP-a, a evropski prosek je 36,6 odsto.

Hrvati očito više vole potrošačke kredite – za aute, opremanje stana, oblačenje, letovanje itd, a u poslednje vreme sve su popularniji i krediti koji su namenjeni za – otplatu postojećeg kredita. Nije onda ni čudno što banke (koje su preko 90 odsto u stranim rukama) tako dobro zarađuju u Hrvatskoj, po nekim podacima i po nekoliko puta više nego za slične poslove u svojim matičnim razvijenim zemljama.

R. Arsenić

[objavljeno: 06.07.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.