Izvor: Blic, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvat osumnjičen za špijunažu

Hrvat osumnjičen za špijunažu

Američka vojska uhapsila je u Iraku vozača iz Hrvatske Damira Mikulića pod optužbom da se bavio špijunažom. Kako prenosi 'Jutarnji list', Mikulić je uhapšen dok je kamerom snimao američke vojne baze i maršrutu po kojoj se kretao konvoj kamiona.

Mikulić je uhapšen još pre dve nedelje nedaleko od Bagdada, a za sada se ne zna u kojem se zatvoru nalazi.

Iz Ministarstva inostranih poslova Hrvatske u Zagrebu 'Blicu' >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je saopšteno da za sada nema 'zvaničnih potvrda o hapšenju Mikulića'.

- Pokrenuli smo opsežnu diplomatsku aktivnost preko naših diplomatskih predstavništva u Vašingtonu i Ankari odakle se vode poslovi vezani za Irak. Takođe smo kontaktirali i sa Ambasadom Poljske u Iraku kako bismo proverili navode medija. Tek kada utvrdimo o čemu se radi, moći ćemo da preduzmemo odgovarajuće korake i eventualno zatražimo izručenje uhapšenog.

- Taj Hrvat ušao je pre dve nedelje u konvoj kamiona koji je išao u predgrađe Bagdada. Često je u ruci imao kameru i neko od vozača u konvoju je to rekao Amerikancima koji su pretražili hrvatski kamion. Otkrili su da je vozač snimio čak sedam sati video-materijala i odmah postali sumnjičavi - kazao je novinaru 'Jutarnjeg lista' dobro upućeni izvor:

- Sumnjivo im je bilo i to što je on u prvim reakcijama rekao da je bio profesionalni vojnik. Zatvorili su ga pod optužbom da je špijunirao i prete mu zatvorskom kaznom od pet do 10 godina.

Naoružani ljudi juče su u Kabulu oteli tri strankinje angažovane u sprovođenju predsedničkih izbora u Avganistanu, među kojima je jedna, kako se veruje, Hrvatica, dok je druga Irkinja. A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.