Američke rakete u Poljskoj - protiv Rusije ili država terorista?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američke rakete u Poljskoj - protiv Rusije ili "država terorista"?

VARŠAVA - Predsednik Poljske Leh Kačinjski ocenio je danas u Varšavi da je baza američkog antiraketnog štita neophodna za bezbednost Poljske i izrazio zadovoljstvo što izgleda da će poslednja runda pregovora o štitu juče i danas u Varšavi uroditi plodom i rezultirati sporazumom o štitu. Kačinjski je u intervjuu poljskom radiju danas kao "potpuno apsurdne" odbacio teze da bi baza američkog štita sa deset raketa presretača u Poljskoj bila uperena protiv Rusije a ne protiv, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako je rekao, država terorista.

Poljski predsednik, koji je u utorak i sredu, tokom posete Gruziji zajedno sa predsednicima Ukrajine i baltičkih zemalja, uputio neuobičajeno oštre reči na adresu Rusije, danas je izjavio da bi i on i poljska vlada želeli dobre odnose sa Rusijom, ali da su to, kako je rekao "pusti snovi".

"Doktrina realne politike ne može da nameće Poljskoj neutralnost u rusko - gruzijskom sukobu. Rusija je moćna država koja je i nas kontrolisala, nismo zbog nje imali nezavisnost, a sada napada drugu državu i Poljska treba da bude neutralna? To je nešto što ne mogu da shvatim", kazao je Kačinjski.

Raketna ponuda SAD

Glavni američki pregovarač o štitu Džon Rud doneo je juče u Varšavu šefu poljske diplomatije Radoslavu Šikorskom novu američki ponudu vojne pomoći Poljskoj u kojoj, kako je za današnji "Đenjik" kazao poljski ministar odbrane Bogdan Klih, SAD pokazuju znatno veću spremnost da ispune poljske zahteve.

"Zbog situacije na Kavkazu Amerikanci su čini se promenili mišljenje. Uvideli su da je Poljskoj potrebna zaštita, ne samo od raketa dugog već i srednjeg i kratkog dometa. I dopuštaju mogućnost da u Poljskoj za stalno bude razmeštena baterija protivraketnog sistema patriot, što je od početka htela poljska vlada", kazao je Klih.

Poljski ministar naglasio je da zvanična Varšava ni u jednom trenutku ne govori da je sistem patriot, baterija koja bi ostala pod komandom Amerikanaca i još pet baterija koje Poljska želi da kupi uperena protiv Rusije.

NATO "sidraši"

"Prisustvo svakog američkog vojnika i oružja na teritoriji Poljske još jedno je sidro koje jača član pet Vašingtonskog ugovora NATO", objasnio je Klih.

Ministar odbrane odbacio je tvrdnju da bi razmeštanjem američkog štita u Poljskoj i Češkoj i njegovim kasnijim integrisanjem u zajedničku evroatlantsku protivraketnu odbranu Alijansa pogazila svoju deklaraciju iz 1999. godine da neće razmeštati vojnu infrastrukturu na teritorije novih zemalja članica.

"Situacija u Evropi neprestano evoluira. SAD su odlučile da izgrade svoje baze u Rumuniji i Bugarskoj i nema razloga da ih nemaju i u Poljskoj", kazao je Klih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljska: Neophodan antiraketni štit

Izvor: B92, 14.Avg.2008

Varšava -- Predsednik Poljske Leh Kačinjski ocenio je da je baza američkog antiraketnog štita neophodna za bezbednost Poljske... On je izrazio zadovoljstvo što se predviđa da će poslednja runda pregovora u Varšavi doneti sporazum o štitu. Kačinjski je u intervjuu poljskom radiju kao "potpuni...

Nastavak na B92...

Danas ugovor Poljske i SAD o antiraketnom štitu

Izvor: Kurir, 14.Avg.2008

VARŠAVA, 14. avgusta (Tanjug) - Poljska i Sjedinjene Američke Države potpisaće danas preliminarni ugovor o stacioniranju dela novog američkog antiraketnog štita na poljskoj teritoriji, rekli su izvori bliski poljskom premijeru Donaldu Tusku. Američki pregovarači su, prema tom izvoru, pristali...

Nastavak na Kurir...

Sporazum o antiraketnom štitu SAD i Poljske

Izvor: RTS, 14.Avg.2008

Poljska i SAD potpisale su sporazum o stacioniranju jednog dela američkog globalnog antiraketnog sistema. To znači da će se do 2012. godine na poljskoj teritoriji instalirati 10 raketa presretača, sposobnih da u svemiru unište balističke rakete velikog dometa. ...

Nastavak na RTS...

Poljska konačno prelomila

Izvor: Glas javnosti, 15.Avg.2008, 07:37

Varšava - Predsednik Poljske Leh Kačinjski ocenio je da je baza američkog antiraketnog štita neophodna za bezbednost Poljske, prenosi Beta...On je izrazio zadovoljstvo što se predviđa da će poslednja runda pregovora u Varšavi doneti sporazum o štitu. Kačinjski je u intervjuu poljskom radiju...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.