Hiljade koala ugrožene požarima u Australiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Dec.2019, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade koala ugrožene požarima u Australiji

Vlasti računaju da su hiljade koala uginule u požarima severno od Sidneja, u Australiji, a opasnost od požara je danas još veća jer temperatura raste iznad 40 stepeni Celzijusa.

U toj oblasti je živelo oko 28.000 koala, ali je taj broj znatno opao poslednjih meseci zbog požara.

Koale su među najomiljenijim životinjama u Australiji gde im je gubitak staništa sve veća pretnja. Te šumske životinje jedu lišće eukaliptusa na kojima žive, što je za njih smrtonosna >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zamka jer je to drveće veoma lako zapaljivo pošto sadrži eterično ulje.

"Do 30 odsto njihovih staništa je uništeno. Znaćemo više kada se požari smire", rekla je australijska ministarka za zaštitu životne sredine, Suzan Lej.

Oko pet miliona hektara žbunja i šuma je izgorelo u Australiji u tekućoj sezoni požara, pri čemu je poginulo devet ljudi, a uništeno više od 1.000 kuća.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.