Izvor: B92, 09.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari pobedila u Nju Hempširu

Mančester, Nju Hempšir -- Hilari Klinton pobedila je na izborima za predsedničkog kandidata demokrata u američkoj saveznoj državi Nju Hempšir.

Klintonova je osvojila 39 odsto glasova, dok je njen najozbiljniji stranački protivnik, Barak Obama, osvojio 37 odsto glasova, javlja Si-En-En. Analitičari i svetska javnost očekivali su laku pobedu Obame, koji je prošle nedelje neočekivano pobedio u Ajovi.

Hilari Klinton je za samo dva procenta pobedila na internim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izborima u Nju Hempširu. Ona kaže da je bitna pobeda, a ne to koliko je ona bila tesna.

Ona i njen štab su se zbog toga posebno zahvalili građanima Nju Hempšira, jer su ih ponovo vratili u trku za predsedničku nominaciju.

"Osećam da ovde svi govorimo od srca. Zahvalna sam na vašem odzivu. Sada svi zajedno treba da damo Americi novu šansu, onakvu kakvu je Nju Hempšir dao meni", rekla je Klintonova.

Izborni štab Baraka Obame očekivao je laku pobedu. Za njih je bilo bitno da Klintonova prođe kao prošle nedelje u Ajovi, kada je zauzela treće mesto, iza Obame i Džonatana Edvardsa.

"Tokom cele ove kampanje mi smo bili u pozadini. Put do vrha je strm. Ali, na osnovu ovih brojeva, treba očekivati promene. A vi ste svojim glasovima pokazali da se trenutno nešto novo dešava u Americi", kazao je Obama.

Politički analitičari smatraju da je će trka za kandidata demokrata biti neizvesna, i da Hilari Klinton mora da iskoristi pobedu u Nju Hempširu.

"Hilari Klinton sada ima zalet, pobednik uvek ima zalet. A ovo je neočekivano. Nije lepo reći, ali ona ima ubrzanje kakvo je imao Barak Obama pre svega nekoliko sati. Ako se sećate, pre nedelju dana svi su otpisivali Klintonovu. Ako je sada kampanja neizvesna, bog zna šta će se desiti do kraja", smatra Ron Furnir, politički analitičar Asošijeted presa.

I dok među kandidatima Demokratske stranke traje oštra trka, među republikancima nije tako.

Senator Mek Kejn očekivano je pobedio na stranačkim izborima u Nju Hempširu, sa 37 odsto osvojenih glasova, dok je prvi pratilac dobio podršku 32 odsto birača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.