Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2010, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Helmut Kol favorit u trci za Nobela

BERLIN - Bivši nemački savezni kancelar, hrišćansko-demokratski političar Helmut Kol (Kohl) nalazi se u krugu kandidata koji imaju najveće šanse da ove godine dobiju Nobelovu nagradu za mir.

Kako u svom internet-izdanju piše nedeljnik Špigel, pozivajući se na informacije norveške državne TV stanice NRK, Kol se našao među najizglednijim kandidatima za ovo priznanje zbog doprinosa mirnom prevazilaženju nemačke podele i blokovske podele Evrope i sveta. Ovaj 80-godišnji političar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koji je posle pada i povrede glave prošle godine u invalidskim kolicima, govorio je pre nekoliko dana na proslavi 20. godišnjice nemačkog ujedinjenja.

Pre Kola je Nobelovu nagradu za mir već dobio jedan nemački kancelar, socijaldemokrata Vili Brant (Willy Brandt) 1971. godine za politiku pomirenja sa istočnoevropskim susedima. U 20. veku je i više drugih Nemaca dobilo Nobelovu nagradu za mir, između ostalih i pacifista Karl fon Osjecki 1935. godine i 1927. političar Gustav Štrezeman kao učesnik pregovora u Lokarnu kojim je Nemačka priznala zapadne granice određene Versajskim sporazumom i tako sebi obezbedila članstvo u Društvu naroda. Ime ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir treba da bude objavljeno sutra.

Kao najizgledniji kandidat dugo se pominjao kineski disident Liju Sjaobao koji je prošle godine osuđen na 11 godina zatvora zbog "antidržavne delatnosti". Prošle sedmice je direktor norveškog Instituta Nobel izjavio da je kineska strana još tokom leta zapretila pogoršanjem odnosa sa Oslom bude li disidentu zaista i dodeljena ovogodišnja nagrada za mir.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.