Hanover:Nije pronađen eksploziv, niko nije uhapšen

Izvor: Politika, 17.Nov.2015, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hanover:Nije pronađen eksploziv, niko nije uhapšen

Posle evakuacije stadiona u Hanoveru zbog pretnje bombaškim napadom, evakuisan je i drugi stadion gde je trebalo da se održi koncert, dok je na tramvajskoj stanici u tom gradu na severu Nemačke pronađen sumnjiv predmet.

HANOVER – U blizini stadiona u Hanoveru gde je trebalo da se večeras odigra fudbalska utakmica reprezentacija Nemačke i Holandije, ali je otkazana iz bezbednosnih razloga, nađeno je vozilo Hitne pomoći puno eksploziva, javili su nemački lokalni mediji.

Lokalni list je, pozivajući se na neimenovane policijske izvore, naveo da je policija navodno pronašla vozilo „puno eksploziva” kod stadiona.

Zasad nema zvanične potvrde ove informacije, prenela je Raša tudej.

Ranije je saopšteno da je prijateljski meč otkazan posle dobijene informacije da je na stadionu planiran bombaški napad.

Istovremeno, holandska tv stanica NOS je, pozivajući se na policiju, javila da je meč otkazan zbog „konkretne pretnje”, preneo je Rojters.

Agencija AFP je javila da je stadion, koji može da primi 49.000 ljudi, brzo evakuisan.

Policija nije precizirala o kakvim je tačno bezbednosnim razlozima reč.

Prethodno je policija na kratko zatvorila stadion u Hanoveru zbog sumnjivog kofera.

Navijačima nije bilo dozvoljeno da uđu na stadion dva i po sata pre početka utakmice. Policija je kasnije otvorila vrata za posetioce.

-------------------------------------

Evakuisan i drugi stadion, još sumnjivih predmeta

HANOVER–

Šef policije Hanovera Folker Kluve je za NDR rekao da je bilo pretnji da će doći do „aktiviranja eksploziva” na stadionu gde je trebalo da se odigra prijateljski meč fudbalskih reprezentacija Nemačke i Holandije.

„Ključno upozorenje je stiglo do nas na oko 15 minuta pre otvaranja kapija stadiona”, kazao je on.

Šef policije je pozvao građane Hanovera da odu kućama, izbegavaju stadione i ne kreću se u većim grupama.

Kluve je naveo da su bile dve pretnje i da se ispostavilo da je prva bila lažna, ali da je potom usledila druga dojava da se sprema napad koja je ozbiljno shvaćena, preneo je AP.

Nemački lokalni list je, pozivajući se na neimenovane policijske izvore, naveo da je policija navodno pronašla vozilo „puno eksploziva” kod stadiona gde je trebalo da se odigra prijateljski meč.

Trebalo je da utakmicu prati i nemačka kancelarka Angela Merkel i nekoliko drugih ministara, preneli su mediji.

Francuska je, navodi AP, identifikovala 27-godišnjeg Belgijanca kao organizatora napada u Parizu u kojima je u petak ubijeno 129 ljudi.

----------------------------------------

De Mezijer: Ovo je tužan dan, velika pretnja za Nemačku i Evropu

HANOVER– Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas De Mezijer rekao je danas da je otkazivanje fudbalske utakmice u Hanoveru tužan trenutak za Evropu i da je na tom događaju trebalo da se pokaže ujedinjenje protiv terorizma.

„Situacija je ozbiljna, ovo je velika pretnja za Nemačku i Evropu. Ovo je tužan dan za Nemačku. Ova utakmica je trebalo da pokaže ujedinjenje protiv terorizma”, preneli su nemački mediji reči De Mezijera sa konferencije za novinare.

Utakmica fudbalskih reprezentacija Nemačke i Holandije, koja je trebalo da se igra od 20.45 u Hanoveru, otkazana je i stadion je evakuisan.

De Mezijer je kazao da je lično preporučio otkazivanje utakmice i da je odluku doneo tokom leta ka Hanoveru zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je rekao da ne može da otkrije izvor informacije o opasnosti. „Informacija je došla iz stranih izvora”, naveo je nemački ministar.

De Mezijer je rekao da je u Hanoveru pored stadiona delimično evakusiana i glavna železnička stanica, kao i još nekoliko javnih mesta.

„Tražim razumevanje povodom otkazivanja utakmice. U ovoj situaciji, bezbednost ljudi je prioritet. Ovo je bila izuzetno teška odluka da se otkaže meč nakon što je bilo mnogo informacija koje su vodile ka zaključku da je bila konkretna i ozbiljna pretnja”, rekao je Mezijer.

Prema njegovim rečima, do sada nije bilo hapšenja i nije pronađen nikakav eksploziv na teritoriji Hanovera.

Fudbalski reprezentativci Holandije u međuvremenu su se vratili kući, dok su nemački igrači otišli u svoje klubove. Takođe, kancelarka Merker, koja je trebalo da prisustvuje utakmici, avionom se vratila za Berlin.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.