Hamas predlaže jednogodišnji prekid vatre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas predlaže jednogodišnji prekid vatre

KAIRO - Izrael je predložio egipatskim posrednicima primirje od 18 meseci sa Hamasom, ali je ta radikalna grupa koja kontroliše Gazu saopštila da želi jednogodišnje primirje, rekao je jedan zvaničnik Hamasa.

Ajman Taha je rekao novinarima u Kairu posle razgovora sa zvaničnicima iz egipatske obaveštajne službe da su oni saslušali izraelski predlog koji je podneo predstavnik izraelskog ministarstva odbrane Amos Gilad ali da su oni podneli svoj kontrapredlog za primirje od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo godinu dana.

Taha je ponovio poziv da se ukine blokada Gaze koju su nametnuli Izrael i Egipat, i da se otvore svi granični prelazi sa Gazom.

Hamas je predložio da evropski i turski posmatrači budu raspoređeni na graničnim prelazima ali je odbacio da među njima budu i Izraelci smatrajući da su izraelski posmatrači "veliki deo problema".

Upitan da li će snage palestinskog predsednika Mahmuda Abasa biti prisutne na prelazima Taha je rekao "Hamas je aktualna vlada u Gazi".

Hamas je preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od Abasovog umerenog Fataha u borbama 2007. godine.

Egipat je isključio otvaranje graničnog prelaza Rafah bez posmatrača Abasove Palestinske uprave i Evropske unije.

Izrael je vodio tronedeljnu ofanzivu u Gazi da bi zaustavio Hamas da gađa jug Izraela sa te teritorije. Ofanziva je okončana pre nedelju dana. U njoj je poginulo 1.300 Palestinaca, od kojih je najmanje 700 civila, a sa izraelske strane 10 vojnika i tri civila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.