Haiti:Optužene za otmicu na slobodi

Izvor: B92, Tanjug, 23.Feb.2010, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haiti:Optužene za otmicu na slobodi

Port o Prens -- Dve misionarke iz SAD, koji su još u pritvoru na Haitiju zbog optužbi za otmicu dece, verovatno će biti oslobođene ove sedmice, izjavio je sudija Bernar Senvil.

"Mislim da mogu biti oslobođene ove sedmice, jer nemamo krivične osnove za njihovo gonjenje", rekao je Senvil posle saslušanja misionarki Lore Silsbi i Čarise Kulter. One će biti puštene na slobodu čim bude završena neophodna papirologija jer nije pronađeno ništa što bi moglo da ukaže da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učinile nešto pogrešno.

Deset Amerikanaca, od kojih je većina iz baptističke crkve Ajdaha, uhapšeni su 29. januara, pod optužbom da su nelegalno pokušali da prebace 33 haićanske dece u susednu Dominikansku Republiku, posle razornog zemljotresa 12. januara na Haitiju.

Osam misionara je oslobođeno prošle srede, ali vođa grupe Silsbi i njena asistentkinja Kulter, zadržane su u prtivoru radi dalje istrage.

Vlasti Haitija tvrde da misionari nisu imali potrebne dozvole za izvođenje dece iz države, a Amerikanci navode da su želeli da pomognu deci koja su ostala bez roditelja posle razornog zemljotresa i da osnuju sirotište u Dominikani.

Mnoga deca su, međutim, imala roditelje, koji su priznali da su decu predali misionarima nadajući se da će bolje brinuti o njima.

Predsednica haićanske agencije za socijalni rad Žan Bernar Pjer izjavila je agenciji AP da je njena kancelarija predala američkoj ambasadi šestoro siročadi koje je haićanska policija našla u subotu, kada je trebalo da se ukrcaju na avion za SAD.

Policija je decu, uzrasta između jedne i pet godina, preuzela od četiri žene, koje su izgleda imale ispravna dokumenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.