HUGO ČAVEZ OBEĆAO MINSKU DA NEĆE OSTATI BEZ NAFTE

Izvor: Kurir, 17.Okt.2010, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HUGO ČAVEZ OBEĆAO MINSKU DA NEĆE OSTATI BEZ NAFTE

VENECUELA - Predsednik Venecuele Ugo Čavez obećao je u Minsku da će se pobrinuti da beloruske rafinerije, koje predstavljaju glavni stub ekonomije u toj državi, ne ostanu bez nafte u naredna dva veka.

VENECUELA -  Predsednik Venecuele Ugo Čavez obećao je u Minsku da će se pobrinuti da beloruske rafinerije, koje predstavljaju glavni stub ekonomije u toj državi, ne ostanu bez nafte u naredna dva veka.

"U našem odnosu nema dužnika. Mi smo prijatelji i mi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << gradimo alternativu imperijalizmu - multipolarni svet", rekao je Čavez.

Venecuela je u martu sklopila ugovor sa Belorusijom o isporuci 80.000 barela sirove nafte. Tada je postignut dogovor i o formiranju zajedničkog preduzeća koji će se baviti eksploatacijom nafte i prirodnog gasa u Venecueli.

Čavezov domaćin, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, našao se u nezgodnoj situaciji pošto je ostao bez političke i finansijske podrške do skora glavnog saveznika, Rusije.

Lukašenka, kojeg u Evropi doživljavaju kao poslednjeg diktatora na Starom kontinentu, u decembru čekaju novi predsednički izbori. Ovog puta on ne može da računa na podršku Rusije, kao na ranijim izborima.

Čavez je početkom sedmice boravio i u poseti Moskvi, gde je postigao dogovor o izgradnji prve nuklearne elektrane u Venecueli i potpisao nekoliko ugovora o saradnji u oblasti energetike.

Predsednik Venecuele dogovorio je sa Rusijom i isporuku 35 najsavremenijih ruskih tenkova.

Venecuela je od 2005. godine potrošila četiri milijarde dolara na rusko naoružanje, uključujući helikoptere, avione i automatsko oružje.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.