HSBC cenzurisala Dejli telegraf

Izvor: Studio B, 21.Feb.2015, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HSBC cenzurisala "Dejli telegraf"

Analitičar britanskog dnevnika dao otkaz tvrdeći da je list izbegavao da piše o skandalu HSBC banke da ne bi izgubio reklame i ugrozio odnose sa konzervativcima

Revoltiran uređivačkom politikom prema aferi sa HSBC bankom, vodeći politički komentator "Dejli telegrafa" dao je otkaz i zatražio da nezavisna istraga utvrdi da li je izveštavanje njegovog sada već bivšeg lista bilo u skladu sa novinarskom etikom ili je štitilo interese bankara, značajnih oglašivača u pomenutim >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << novinama.

Piter Oborn je posle pet godina rada napustio redakciju verujući da ona zanemaruje jednu od najzanimljivijih tema u svetskim medijima - kako je švajcarski ogranak britanske HSBC banke pomogao klijentima da izbegnu domaće poreznike i utaje milijarde dolara. Dojučerašnji glavni politički analitičar londonskog lista napisao je u "Oupen dimokrasiju", informativnom sajtu sa analizama koje su često znatno kritičnije i radikalnije nego one u medijima glavnih tokova, da je "Telegraf" tajio podatke od javnosti odnosno da je "prevario čitaoce" stavljajući interes banke da zaradi iznad interesa čitalaca da saznaju istinu. Oborn tvrdi da novine nisu ispratile skandal da bankari ne bi povukli oglase sa njihovih strana.

"Telegraf" je saopštio da je pisanje njegovog dojučerašnjeg saradnika "zaprepašćujući i neosnovan napad, pun netačnosti i aluzija na račun sopstvenih novina". Ipak, Obornu nekoliko činjenica daje za pravo da iznosi ovakve zaključke. Prvo, pomenuta banka zaista je povukla reklame iz "Telegrafa" kada je list pre dve godine pisao o marifetlucima sa njenim računima. Drugo, redakcija je odbila da objavi Obornov tekst o HSBC-u krajem prošle godine. Treće, "Gardijan" je juče objavio da je banka stopirala reklame na njegovim stranama. "Gardijan" je uz "Mond" i Bi-Bi-Si jedan od medija koji je prošle sedmice predvodio pisanje o špekulacijama vrednim oko 120 milijardi dolara.

Politički komentator je izjavio za Radio 4 britanskog javnog servisa da "mu je bilo muka" kada je video kako je njegova bivša kuća tretirala događaje da ne bi rizikovala priliv reklamnog novca. Dodao je da verovatno govori u ime većine kada kaže da je izgubio poverenje u rukovodstvo i vlasnike lista, braću Dejvida i Frederika Barklija, multimilijardere. Njihove novine su naklonjene torijevcima i interesima kapitala, a Oborn smatra da je sada pređena granica između redakcije i oglasnog odeljenja jer marketinško odeljenje diktira šta će "leteti" sa strana. Brojni funkcioneri i članovi Konzervativne stranke premijera Dejvida Kamerona imaju račune u HSBC-u, mada nema podataka da je neko od njih upetljan u nezakonito sklanjanje novca od očiju poreznika. Ipak, lider opozicione Laburističke stranke Ed Miliband podseća da je nekadašnji čelnik banke Stiven Grin konzervativac u gornjem domu parlamenta kao i da Kameron izbegava da odgovara na pitanja o ovom slučaju.

Priča o "Telegrafu" oslikava problem sa kojim se suočavaju mediji širom sveta, posebno štampani, jer im opada tiraž i prihode grčevito traže na drugoj strani, među oglašivačima. "Telegraf" je, prema podacima Bi-Bi-Sija, u poslednjih deset godina izgubio polovinu čitalaca i pod velikim je pritiskom menadžmenta da pi-ar i reklamne tekstove potura kao informacije. O ovom trendu i razlozima svog povlačenja Oborn zaključuje: "Novinarstvo ima svrhu, a ta svrha nije samo da zabavi. Nije ni da povlađuje političkoj moći, velikim korporacijama i bogatašima. Na kraju krajeva, novine imaju i ustavnu dužnost da čitaocima kažu istinu", prenosi Politika.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Kako je Daily Telegraph prešutio aferu o HSBC-u

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Feb.2015

LONDON - Analitičar britanskog dnevnika Daily Telegraph Peter Oborne dao je otkaz tvrdeći da je list izbjegavao pisati o skandalu HSBC banke da ne bi izgubio reklame i ugrozio odnose s konzervativcima.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.