Izvor: B92, 07.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRW: U Uzbekistanu počinjen masakr

Njujork -- Hjuman Rajts Voč (HRW) optužio je uzbekistansko vođstvo da pokušava da zataška masakr, sprečavajući međunarodnu istragu.

Nevladina organizacija HWR, sa sedištem u Njujorku, izdala je prvi nezavisni izveštaj o krvoproliću u gradu Andidžanu pre mesec dana, ali smatra da su ključna pitanja, uključujući prave podatke o smrtno stradalima, kojih bi po mišljenju svedoka moglo biti iznad 500, i dalje ostala bez odgovora, prenose agencije.

"Obim ovih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubistava bio je tako veliki i njihova priroda tako bezobzirna, da se najbolje mogu opisati kao masakr", piše u izveštaju. Izveštaj kaže i da su ranjeni ostavljeni bez pomoći satima, a neke od njih dokrajčila je vojska. Mnoga tela još nisu pronađena, piše u izveštaju.

Svedoci masakra od 13. maja rekli su da su uzbekistanske jedinice otvorile vatru bez upozorenja na gomilu nenaoružanih demonstranata, među njima žene i decu, koji su protestovali protiv vlasti zbog siromaštva i ugnjetavanja. "Uzbekistanske vlasti pokušavaju da zataškaju taj masakr", rekao je izvršni direktor HRW-a Kenet Rot, predstavljajući izveštaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.