Izvor: B92, 09.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gvantanamo: Saslušanje osumnjičenih

Vašington -- SAD su danas počele saslušanje 14 navodnih terorističkih vođa, koji su u pritvoru u američkoj vojnoj bazi Gvantanamo.

SAD nastoje da ustanove mogu li oni da budu proglašeni "neprijateljskim borcima", i na osnovu toga neograničeno držani u pritvoru i izvedeni pred američki vojni sud.

Za sada nisu objavljeni detalji o saslušanjima, a portparol vojske, komandant Čito Pepler (Chito Peppler), odbio je da identifikuje zatvorenike koji su se pojavili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pred trojicom sudija u Gvantanamu, na Kubi.

Pepler je naveo da će redigovani transkripti sa saslušanja biti objavljeni kasnije.

Među 14 pritvorenika je i navodni organizator napada u SAD, 11. septembra 2001, Halid Šeik Mohamed.

Oni su iz tajnih zatvora CIA prebačeni u pritvor u Gvantanamu, gde SAD drže 385 muškaraca osumnjičenih za veze s Al Kaidom ili sa talibanima.

Očekuje se da neki od 14 pritvorenika bojkotuju saslušanje koje će, u tom slučaju, biti održano u njihovom odsustvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.