Izvor: B92, 23.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruzija: Rusi pucali na Sakašvilija

Tbilisi, Moskva, Chinvali -- Gruzija optužuje ruske vojnike da su pucali na povorku predsednika Gruzije i Poljske, Mihaila Sakašvilija i Leha Kačinjskog, u blizini Južne Osetije.

Dvojica predsednika su bila u "obilasku jednog kontrolnog punkta kod Ahalgorija, kada su Rusi počeli da pucaju", izjavila je agenciji Frans pres Sakašvilijeva portparolka.

"Predsednici su se odmah udaljili. Nisu ranjeni", dodala je ta portparolka i rekla da nije jasno da li je vatra otvorena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << direktno na povorku ili na neku drugu metu.

Odnosi Gruzije i Rusije su zategnuti posebno nakon sukoba u avgustu zbog pobunjeničkih regiona Abhazije i Južne Osetije. Moskva je potom priznala nezavisnost tih regiona.

Rusija odbacuje tvrdnje Gruzije

Rusija je odbacila tvrdnje da su ruski vojnici stacionirani u Južnoj Osetiji danas pucali u vazduh dok se kolona vozila sa predsednicima Gruzije i Poljske, Mihailom Sakašvilijem i Lehom Kačinjskim, približavala teritoriji te otcepljene gruzijske autonomije.

"Nova provokacija Tbilisija"

Zvaničnik Južne Osetije izjavio je da je incident na granici sa Gruzijom još jedna provokacija Tbilisija i precizirao da južnoosetinski graničari nisu dopustili koloni vozila da uđu na teritoriju Južne Osetije.

"Kolona limuzina pokušala je da pređe granicu Južne Osetije i uđe u okrug Leningori oko 19:40 po moskovskom vremenu", rekao je predsedavajući Odbora za državnu bezbednost Boris Atojev, preneo je Itar-tas.

"Nikakva vatra nije otvorena iz oblasti Južne Osetije duž granice sa Gruzijom", izjavio je pomoćnik ministra inostranih poslova Grigorij Karasin, koji je dodao da bi tako nešto vlasti u Trbilisiju priželjkivale.

On je rekao da je rusko Ministarstvo odbrane sprovelo istragu i da su, prenoseći gruzijske tvrdnje o incidentu, zapadni mediji prenaglili, preneo je Itar-tas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.