Izvor: B92, 17.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruzija: Eksplozija ruske letelice

Tbilisi -- Gruzijski MUP saopštio da su dva policajca poginula kada je ruska bespilotna letelica pala u blizini jednog gruzijskog sela, ali je Rusija to demantovala.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova se navodi da je ruska istraživačka letelica bez posade narušila gruzijski vazdušni prostor oko 12 sati po srednjoevropskom vremenu i pala na područje sela Plavi u regionu Šida Kartli, preneo je Rojters.

"Dva policajaca su poginula u eksploziji bespilotne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << letelice, koja se dogodila ubrzo po dolasku policijske jedinice", navodi se u saopštenju i dodaje da je u eksploziji ranjeno osam policajaca, kao i jedan 10-godišnji dečak.

Ruska agencija Itar-Tas prenela je izjavu portparola ruskog Ministarstva odbrane koji je rekao da su tvrdnje Gruzije apsolutno neistinite.

"To je još jedna medijska provokacija gruzijskog rukovodstva", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Selo Plavi nalazi se u blizini otcepljene gruzijske autonomije, Južne Osetije, gde je u avgustu došlo do sukoba Rusije i Gruzije.

Rusija i Gruzija su vodile kratkotrajan rat u avgustu pošto su vlasti u Tbilisiju pokušale da preuzmu Južnu Osetiju, koja je, kao i Abhazija, proglasila nezavisnost od bivše sovjetske republike ranih 1990-tih.

Prema odredbama sporazuma kojim je petodnevni rat okončan, ruski vojnici su se povukli iz tampon zona oko Južne Osetije i Abhazije.

Zvanični Kremlj priznao je obe oblasti kao nezavisne države. Misija Evropske unije koja broji 225 članova nadgleda prekid vatre u obe de fakto granične zone, navela je britanska agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.