Grupa danskih poslanika razgovarala sa Pućdemonom

Izvor: N1 televizija, 23.Jan.2018, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa danskih poslanika razgovarala sa Pućdemonom

Grupa danskih poslanika razgovarala je sa smenjenim katalonskim liderom Karlesom Pućdemonom, ocenivši da je slušanje njegovih reči najbolji način za razumevanje dešavanja u španskoj pokrajini Katalonija.

Domaćin Pućdemonu bio je farski poslanik Magni Argej koji je katalonskog separatističkog lidera pozvao na nezvanični sastanak sa desetak političara tokom njegove posete Danskoj.

Taj poslanik član je Republikanske partije sa Farskih ostrva koja su pod jurisdikcijom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Danske.

"Razgovorom možemo započeti međusobno razumevanje, a ne ignorisanjem", rekao je Argej.

Bivši šef danske diplomatije i član Socijalističke narodne parije Holger Nilsen rekao je da se ne slaže sa Pućdemonom, ali je dodao da je "značajno od njega dobiti objašnjenje o tome šta želi".

Pućdemon je juče prisustvovao konferenciji o Kataloniji na Univerzitetu u Kopenhagenu i to je njegovo prvo putovanje van Brisela gde se sklonio da ga španske vlasti ne bi uhapsile zbog pokušaja otcepljenja Katalonije.

U Kataloniji je 1. oktobra 2017. godine održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada Španije je zatim suspendovala autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Na izborima za novi katalonski parlament 21. decembra najviše glasova su osvojile stranke koje se zalažu za nezavisnost tog španskog regiona.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.