Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Mar.2015, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grabar Kitarović uklonila Titovu bistu sa Pantovčaka

Hrvatska predsjenica Kolinda Grabar Kitarović održala je svoje ranije obećanje i uklonila bistu  Josipa Broza Tita s Pantovčaka.

S Pantovčaka nije uklonjena samo Titova bista, već i kompletna ostavština bivšeg jugoslovenskog predsjednika i njegove supruge Jovanke Broz.

"U Uredu Predsjednice Republike Hrvatske obavljena je primopredaja umjetničkih djela i ostalih artefakata zaostavštine Josipa i Jovanke Broz iz nekadašnje Vile Zagorje. Sukladno odluci Predsjednice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Kolinde Grabar-Kitarović navedena će djela biti predana na korištenje Muzejima Hrvatskog zagorja", sapšteno je iz ureda hrvatske predsjednice.

Stručno preuzimanje obavili su mr. Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, kustosica Tanja Brlek, v.d. voditeljica Muzeja Staro Selo Kumrovec i muzejski savjetnik Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu g. Davorin Vujčić.

Među više od stotinu djela, uz Augustinčićevo poprsje Josipa Broza i još jedno gipsano, dva su portreta, ulja na platnu Marina Tartaglie i Omera Mujadžića.

Iako je bista godinama izazivala polemike u javnosti, dosadašnji predsjednici Hrvatske, među kojima i prvi predsjednik Franjo Tudjman, osnivač Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz koje dolazi i nova predsjednica, nijesu željeli da je uklone iz predsjedničkih dvora na Pantovčaku.

Sadašnji lider HDZ Tomislav Karamarko više puta je kritikovao bivšeg predsednika Ivu Josipovića zbog biste Tita, za koga smatra da je zločinac, i poručivao da bi je on, da je predsjednik države, izbacio s Pantovčaka.

Karamarkove izjave kritikovali su bivši predsjednici Ivo Josipović, a posebno Stjepan Mesić koji je rekao da je u Karamarkovoj izjavi sadržan sukus istorijskog revizionizma kojim "desnica bombarduje već više od dva desetljeća".

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.