Grabar-Kitarović: Ustaški režim je bio zločinački

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Apr.2016, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grabar-Kitarović: Ustaški režim je bio zločinački

U Zagrebu boravi posebni izaslanik za pitanja holokausta američkog State Departmenta Nicholas Dean. Susreo se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Teme razgovora bile su pitanje oduzete židovske imovine, edukacija o holokaustu i odavanje počasti žrtvama.

'Da budem sasvim jasna, NDH je bila najmanje nezavisna, i najmanje je štitila interese hrvatskog naraoda, a ustaški režim bio je zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog ustava, a moderna hrvatska država >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << izrasla je na temeljima Domovinskog rata pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana', izjavila je nakon susreta predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović.

Građane je pozvala na ukidanje podjela oko ideoloških pitanja - cilj je 'razgovarati sa svima, smiriti tenzije, kako bi se dostojno i s punim uvažavanjem i pijetetom odala počast žrtvama Jasenovca.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kolinda: NDH je bila najmanje nezavisna, a ustaški režim je bio zločinački

Izvor: Cafe.ba, 11.Apr.2016

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je na Pantovčaku izrazila svoju zabrinutost sve većim porastom ideoloških podjela u hrvatskom društvu, posebno nakon najave bojkota komemoracije u Jasenovcu židovskih i srpskih organizacija u Hrvatskoj koje žele ukazati na porast fašizacije...

Nastavak na Cafe.ba...

Zakašnjela antifašistička retorika predsjednice

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Apr.2016

Ni oštra osuda ustaškog režima i naglašavanje antifašističkog utemeljenja hrvatske države od strane hrvatske predsjednice nisu predstavnike židovske i srpske zajednice odvratili od bojkota službene komemoracije 22. travnja u Jasenovcu zbog relativizacije ustaštva. Kada vidimo da je nešto učinjeno,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.