Izvor: B92, 12.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovo milion Iračana gladuje

Bagdad -- Gotovo milion Iračana i dalje nema dovoljno adekvatne hrane, saopštio je Svetski program Ujedinjneih nacija za hranu.

"I dalje je 930.000 Iračana (koji nemaju dovoljno hrane) jako mnogo za relativno bogatu zemlju. Pored toga, 6,4 miliona ljudi bilo bi na ivici neuhranjenosti, ukoliko ne bi bilo mreže pomoći kao što je irački državni distributivni sistem za hranu", rekao je direktor Svetskog programa za hranu za Irak Edvard Kalon.

Pokazatelji govore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se materijalne nedaće smanjuju za većinu siromašnog stanovništva Iraka, iako je bezbednosna situacija u zemlji bila dramatično pogoršana u 2006. i 2007. godini, kada je mnogo Iračana napustilo domove, preneo je Rojters.

Kalon je rekao da se od tada bezbednosna situacija popravila, a Svetski program za hranu obezbeđuje hranu za 750.000 raseljenih Iračana.

Irak je uspeo da spreči veliku humanitarnu karastrofu tako što je koristio svoje naftno bogatstvo da bi finansirao masovni državni distributivni sistem za hranu, najveći te vrste u svetu.

U izveštaju Svetskog programa za hranu se upozorava da bi se, bez državne pomoći, četvrtina od 29 miliona Iračana suočila sa velikim problemima u obezbeđivanju hrane.

Iračka vlada je saopštila da želi da postojeći sistem pomoći zameni sistemom gotovo besplatne hrane za sve, uz ciljni socijalni sistem za pomoć siromašnima, navodi Rojters.

Sistem koji obezbeđuje Iračanima mesečnu kvotu osnovnih proizvoda poput brašna, ulja i mleka za bebe je najveći takav državni program za hranu koji postoji u svetu, navodi se u izveštaju organizacije iz sistema UN.

U izveštaju se navodi da taj sistem ne funkcioniše uvek najbolje i da su neki korisnici prijavili da su ostali bez nekih artikala jer su izostavljeni u mesečnom sledovanju.

Gotovo celokupna količina hrane koja se preko države distribuira kupuje u inostranstvu iračko ministarsvo trgovine, od sredstava koja se dobijaju od prodaje iračke nafte.

U izveštaju se navodi da se zemlje sada suočava sa jednom od najgorih suša u poslednjoj dekadi i da se očekuje da će prinosi žita i ječma u sezoni 2008 - 2009. pasti na 51 odsto prinosa iz prošlogodišnje sezone.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.